Skip to main content
Zdravlje

Suva ili vlažna hrana?

Kada govorimo o izboru suve i vlažne hrane, i jedna i druga imaju svoje prednosti i mane.

Da vidimo šta kaže naka sagovornica na ovu temu, dr vet. med Marija Balaška:
“Ja sam lično zagovornik ishrane suvim granulama, ali samo u slučaju da vaš pas nema nikakvih zdravstenih problema. Vlažna ili konzervirana hrana je vrlo pogodna za ishranu životinja koje su u nekoj starijoj dobi, imaju problema sa zubima ili kada ne unose dovoljno količine tečnosti. Naravno postoje psi, pogotovo malih rasa, koji imaju vrlo sofisticiran ukus i često odbijaju suvu granulu jer nema dovoljno intenzivan miris i ukus da bi je rado jeli. Često vlasnici naprave grešku u samom startu, kada svoje ljubmce od doba šteneta nauče na vlažnu ishranu i tada se javlja problem po pitanju izbirljivosti hrane. Kod izbirljivih ljubimaca može da se kombinuje ishrana suvom i konzerviranom hranom u vidu mešanja granula i vlazne u odnosu 80:20, tek toliko da bi se povećalo interesovanje za obrok.”

Postoji još jedan način na koji možete pokušati da povećate interesovanje za suvom hranom – a mnogi ga potcenjuju. Prelivanje granula vrlo malom količinom mlake vode, bez potrebe za natapanjem, čime dolazi do inteziviranja samog mirisa, i tada granula postaje znatno prihvatljivija kao obrok. Moja Mila je na ovaj način prestala da bojkotuje i jede isključivo uz pašteticu 🙂

Vlasnici pasa malih rasa ipak imaju jedan benefit, a to su prilično male količine hrane u obroku, pa u tom slučaju mogu lakše priuštiti ukusniju i kvalitetniju hranu za svoje ljubimce. Ukoliko istražujete ili niste trenutno zadovoljni ishranom vašeg psa, proverite Italian Way super premium – mi smo prezadovoljni!

Pišite nam koju hranu vaš ljubimac najviše voli! 🙂

Home
Shop
Favourites
Search