Skip to main content

Specifična ishrana predstavlja ishranu preporučenu od strane veterinara u skladu sa posebnim potrebama psa.

Velik broj pasa malih rasa ima dermatoloških problema prouzrokovanih određenim sirovinama iz hrane, a često imaju i gastro-intestinalnih problema, pa je neophodno da se u ishranu uvrsti neka od medicinski formulisanih hrana koje su prilagođene posebnim potrebama psa. Takodje, sterilisani psi zahtevaju energetski slabije obroke za šta postoji prilagođena hrana, ali i psi koji imaju problema sa dijabetesom, stariji psi sa poremećenom funkcijom srca, jetre i bubrega koji zahtevaju medicinski izbalansiranu ishranu kako bi kvalitet života bio zadovoljavajuć s obzirom na zdravstvene probleme.

Preporuka je da se na godišnjim ili šestomesečnim sistematskim kontrolama kod ordinirajućeg veterinara prati zdravstveno stanje psa, i da se u slučaju problema po savetu veterinara prilagodi ishrana zdravstvenom statusu psa.

Često se susrećemo za problemom tamnih mrlja oko očiju kod malih pasa sa belom bojom dlake. Uzrok se najčešće povezuje sa hranom koju vaš pas konzumira, ali mogu se takođe javiti kao posledica infekcije očiju, suženih ili plitkih suznih kanala, kao i da ima veze sa samom genetikom pasa. Osim što dolazi do prebojavanja dlake oko očiju, često se javlja i neprijatan miris, a samim tim to je idealna sredina za dalji razvoj bakterija i gljivica odnosno razvoja patološkog procesa.

Kada primetite ovakve promene kod vašeg ljubimca, trebalo bi da se javite veterinaru u što kraćem vremenskom periodu kako bi uz pomoć kliničkog pregleda i uzimanjem brisa ustanovio da li je reč o infekciji. Na našem tržištu postoji registrovani suplementi koji mogu da pomognu u rešavanju tamnih mrlja oko očiju. Mogu se pronaći u bolje opremljenih veterinarskim apotekama u vidu tabletica ili kapi. Pre bilo kakave primene suplemenata, najbolje je da se posavetujete sa veterinarom.

Naša preporuka za ishranu osetljivih malih rasa bele boje je pačetina Duck Sensitive superpremium Italian Way.

Autor: dr vet. med Marija Balaška

Home
Shop
Favourites
Search