Skip to main content

Ši-cu (Shih-Tzu)
Br. Standarda: 208

Ši-cu, si-ci, sicu

OPIS:
Ši-cu od nastanka rase uživa zvanje kraljevskog psa. Arogantnog držanja i druželjubive naravi, idealan je porodični pas. Ako volite izložbe ši-cu ne može da prođe nezapaženo.
Rasu karakteriše lepa i duga dlaka svih boja koja zahteva svakodnevnu negu. Beli pramen na čelu i beli vrh repa veoma se cene kod ljubitelja pasa i na izložbama.

Češljanje je neophodno svaki drugi dan kako se dlaka ne bi umrsila i ućebala. Psa na četkanje treba navikavati još od kad je štene. Gotovo da se uopšte ne linja, pa je pogodan za ljude koji imaju alergije na pseću dlaku. Nega dlake oko očiju i ušiju mora biti redovna da ne bi došlo do infekcija.

Ši-cu je veoma karakteran, odvažan, umiljat i druželjubiv mali pas. Razigran je i voli da bude u društvu ljudi, a dobro se slaže sa drugim psima i ostalim životinjama. Pažljiv je i tolerandatn prema deci, ali je važno da ga deca ne tretiraju kao igračku. Brzo se vezuje za vlasnika i uživa u pažnji. Prodornim lavežom signaliziraće vlasniku prisustvo stranca u stanu ili dvorištu, ali vrlo brzo prihvata nove osobe.


Ši-cu zahteva ljudsko društvo i redovnu fizičku aktivnost kako ne bi ispoljio negativno ponašanje. Lajavsost, ljubomora i svojeglavost nisu osobine urođene ovoj pasmini, ali mogu se ispoljiti usled neadekvatnog odnosa između članova porodice i psa.

Život u stanu mu prija jer ova rasa nije za dvorište. Svakodnevne šetnje i igra se podrazumevaju.

Poreklo:
Ši-cu je poreklom sa Tibeta, ali se svrstava u kineske rase jer je tamo rasa razvijena. Smatra se da je nastala ukrštanjem Lasa apsa i pekinezera u Pekingu, tokom 17. veka. Psi su uživali veliko poštovanje i bili miljenici kineskih careva pa se ova rasa retko mogla videti van palata.
Ši-cu na kineskom mandarinskom znači lav. Ovaj pas je opisan u legendi po kojoj je Buda putavao kao običan sveštenik u pratnji malog psa, koji je u svakom trenutku mogao da se pretvori u lava.

Prvi predstavnici ove rase u Evropu (Engleska i Norveška) stigli su tek 1930. godine. Evropski standard i klasifikacija od strane Kinološkog saveza napravljena je 1935. godine. U Americi rasa je postala popularna šezdesetih godina dvadesetog veka pa je i zvanično priznata 1969. godine od Američkog kinološkog kluba. Popularnost rase ne prestaje da raste i danas.

Zanimljivosti:
• Ši-cu je vekovima uzgajan da bude društvo ljudima, a imati psa koji nije imao radnu funkciju prdestavljalo je statusni simbol.
• Najprijemčivija je glava šicua koja ima oblik hrizanteme zbog dlake na nosniku koja raste naviše
• Mnogi mu zbog „brkova“ i „brade“, pripisuju vrlo dostojanstven izgled starog mandarina.

Prosečna težina: 4.5 – 8kg
Prosečna visina: 22-26,5 cm
Prosečna životna dob: 10 do 16 godina

Potreba za količinom kretanja: 1
Potreba za hranom: 1
Potrebna nega: 2
Potreba za količinom prostora: 1
* ocene od 1 do 4

One Comment

 • Sjejks says:

  ▂▂▂▂▂╭━╮▂▂▂▂▂
  ▂▂▂▂▂┣━┫▂▂▂▂▂
  ▂▂▂▂▂┃╭┃▂▂▂▂▂
  ▂▂▂╭━┫┈┣━╮▂▂▂
  ▂╭━┃╭┃╭┃╭┃━╮▂
  ▂╲╭┃╯┃╯┃╯┃╭┃▂
  ▂▂▏┃┈┃┈┃┈┃┈┃▂
  ▂▂╰╮▂▂▂▂▂▂╭╯

Leave a Reply

Home
Shop
Favourites
Search