Skip to main content

Već smo pisali na temu putovanja, a i podelili smo sa vama dosta putopisa sa prethodnih avantura na koje sam povela Milu. Ako vas zanima gde i na koji način sve možete sa vašim ljubimcem, posetite naš portal za putovanja i standardizaciju pet-friendly usluga koji je izrastao iz iskustva nakon poseta 10 zemalja na 2 kontinenta: www.pettraveladvisor.com

Većina stvari sa ljubimcem je stvar navike i zahteva vreme za prilagođavanje. Socijalizacija psa je u društvenom smislu važan segment na koji morate misliti kada putujete i često menjate okruženje. Uz to, ukoliko pratite njihove potrebe i navike, zajedničko vreme se može pretvoriti u najdivnije uspomene i kvalitetno provedeno vreme.

Danas na ovu temu iz jedne stručne perspektive razgovaramo sa našom dr vet. med Marija Balaška:

DA LI POVESTI PSA SA SOBOM NA PUTOVANJE?
Lično sam zagovornik da je svaki duži put stres za organizam vašeg ljubimca, ali u razgovoru sa Milinom vlasnicom shvatam da bi možda i bio veći stres za neke ljubimce da budu ostavljeni na čuvanje za vreme vašeg odmora. Ukoliko se odlučite da ostavite svog psa, pokušajte da nađete odgovarajući pansion koji će što bolje voditi računa o vašem psu. Ako se odlučite da povedete psa na putovanje, potrebno je naravno par stvari na koje treba da obratite pažnju kako bi vaš odmor bio što opušteniji u prisustvu vašeg ljubimca, odnosno da zadovoljite i njegove potrebe.

ŠTA JE POTREBNO OD DOKUMENTACIJE ZA PUTOVANJE SA PSOM?
Ova godina je vrlo diskutabilna oko putovanja van naših granica, tako da ćemo se fokusirati na informacije koje se tiču unutar naše države, kao i Bosne i Hercegovina. Potrebno je da vaš pas poseduje pasoš, bude obeležen mikročipom kao i da bude vakcinisan vakcinom protiv besnila i da ta vakcina bude važeća u toku putovanja. Ovo je što se tiče zakonskih regulativa naše države, ali takođe i Bosne i Hercegovine. Više informacija o tome šta vam treba za putovanje u inostranstvo, možete videti ovde: Dokumenti za putovanje u inostranstvo

PORED VAKCINE PROTIV BESNILA, DA LI JE POTREBNA JOŠ NEŠTO?
Ono što nije zakonom propisano, ali vrlo je bitno za zdravlje vašeg ljubimca je da pas bude vakcinisan i petovaletnom vakcinom protiv zaraznih bolesti, da bude očišćen od parazita i obavezno žaštićen od dejstva krpelja, buva i komaraca. Ovo je vrlo bitno, jer navedeni insekti mogu da prenesu vrlo ozbiljna oboljenja. Ukoliko je ljubimac na nekoj određenoj terapiji, potrebno je naravno obezbediti mu medikamente tokom trajanja odmora. U slučaju ako već postoji istorija nekih oboljnja ili alergija, posavetovati se sa veterinarem oko toga koje medikamente poneti sa sobom za svaki slučaj.

ŠTA JE POTREBNO JOŠ ZNATI PRE POLASKA NA PUT?
Pre bilo kakvog dužeg ili čak i kraćeg puta, ukoliko vaš pas teže podnosi vožnju automobilom, mogu se primeniti preparati za umirenje. Na tržištu postoji širok spektar ovakvih preparata, ali ja bih uvek posavetovala da se primenjuju preparati koji su na biljnoj bazi, jer svaki agresivniji sedativ može dovesti do određenih komplikacija, pogotovo kod nesavesnog ili pogrešnog davanja. Što se tiče hrane, savet je da se pas ne hrani nekoliko sati pre putovanja, kako bi se sprečilo moguće povraćanje i pojačana salivacija. Vodu ne treba izbegavati da ne bi došlo da dehidratacije ogranizma, jer tokom stresnih momenata psi više dahću, povećena im je telesna temperatura kao i salivacija, a usled toga gube dosta tečnosti.

Što se tiče ishrane, uvek im ponestite hranu koju inače konzumiraju, jer svaka nagla promena u ishrani može dovesti do problema u digestivnom traktu. Može doći do čestih dijareja kao i do povraćanja, što može dovesti i do ozbiljnijih komplikacija, koje nisu neoophodne pogotovo kada niste u blizini svog veterinara.

U TOKU ODMORA ?
Tokom odmora potrebno je da se držite navika vašeg psa. To se odnosi na satnicu obavljnja nužde, šetnje i naravno vreme obroka. Pošto je trenutno letnji period, uglavnom su vlasnici negde pored reka,jezera i mora. Ukoliko vaš pas voli rado da se kupa naravno da možete da mu dozvolite, ali se peporučuju u periodima dana kada temperature nisu visoke, što zbog termoregulacije tako i zbog sprečavanja stvaranja ekcema na koži. Ekcem se najčešće razvija iz razloga što vlažno krzno slepljeno za kožu u kombinaciji sa visokim temperaturama stvara odličnu sredinu za razvoj bakterija na koži i samim tim stvaraju se promene koje su vrlo neprijatne za vašeg psa jer dovode do nesnosnog svraba. Kako bi ovo sprečili birajte rane jutarnje ili večernje sate za kupanje. Što se tiče kupanja u slanoj vodi, preporuka je da isperete krzno vašeg psa, jer koža psa koja nije naviknuta na slanu vodu može takođe negativno da odreaguje.

Home
Shop
Favourites
Search