Skip to main content

Pudla (Caniche)
Br. Standarda: 172

OPIS:

Pas poznat po svojoj lojalnosti, sposoban da uči i da se trenira na taj način čineći posebno prijatnog psa druga.

Ima karakterističnu kovrdžavu dlaku. Ne linja se niti smeta asmatičarima.
Skladan i elegantan, ovaj pas skakutavog i laganog hoda, ponosito drži glavu, oble i pomalo ispupčene lobanje.

Prvobitno odgajani kao vrsta vodenog retrivera, rase koja je vešta kao sportski pas a to uključujućuje agilnost, poslušnost, praćenje, pa čak i gonjene. Pudlice su rasa psa koja je pobrala velike počasti na mnogim izložbama pasa svih rasa.

Kao pas za lov u močvarama, pudla je ušla u salone pod Lujem XV i počela je da biva minijaturizovana pod Lujem XVI. Drugo carstvo je bilo doba velike popularnosti pudle, koja je, sa frizurom poput lavlje grive, carovala u tada popularnim salonima.

Rasa je bila standardizovana u Francuskoj, gde je najčešće korišćen kao vodeni retriver.

Pudlica se danas uzgaja u tri veličine, uključujući standardnu, minijaturnu i igračku (toy). Prema Američkom Kinološkom klubu , Standardna pudla je najstarija od tri sorte, a kasnije su odgajane sorte od minijaturnih dimenzija do igračaka. Najmanja, odnosno sorta igračaka, razvijena je u Engleskoj u 18. veku.

Pudlice su jednobojne ili išaranog krzna. Ovi psi imaju širok spektar boja, uključujući belu, crnu, braon, srebrnu, sivu, bež, boju kajsije, crvenu, krem i tigrasta.

Iako je još uvek na snazi veoma usavršen način šišanja, u vidu lavlje grive, koje zapravo služi samo da olakša kretanje psa kroz vodu, pudle se mogu ošišati i na savremeni način. A u svakodnevnoj nezi, neophodna vam je metalna četka radi adekvatnog održavanja dlake.

Vesela i zabavna, privržena, društvena i veoma inteligentna, pudla se lako obučava, što je odvelo u cirkuske arene.

Zanimljivosti:
• Ponekad se koristi kao vodič slepih, ili za otkopavanje tartufa. Zbog svog porekla, ovaj pas je strastveni ljubitelj kupanja.
• Prema jednom verovanju ovaj veoma rasprostranjeni pas potiče od Barbea iz Severne Afrike, koga su Arapi doneli na Iberijsko poluostrvo, gde je verovatno ukrštan sa portugalskim vodenim psom, pre nego što se proširio po čitavoj Evropi. Smatra se da on verovatno duguje svoje ime pojmu “canichon” koji je nekada označavao istovremeno malog patka i psa koji ga je lovio.
• Prema drugom verovanju ova rasa je nastala u Nemačkoj, gde je bio poznat kao Pudlhaund. Pudla (engleski „barica”), potiče od niskog nemačkog glagola koji znači „prskati“, i reči haund što liči nemačkoj reči hund za psa (a reč pudden znači brčkati se u vodi)
• Pudla je bila glavni ljubimac krajem 18. veka u Španiji, kao što je pokazano na slikama španskog umetnika Fransiska Goje.
• Francuska je pudlicu (igračku) uzgajala je kao razmaženu ali omiljenu rasu za vreme vladavine Luja XVI.

Prosečna težina: 22 kg
Prosečna visina: 45 -50cm
Prosečna životna dob: 10 do 13 godina

Potreba za količinom kretanja: 3
Potreba za hranom: 2
Potrebna nega: 4
Potreba za količinom prostora: 2
* ocene od 1 do 4

Leave a Reply

Home
Shop
Favourites
Search