Skip to main content

Pekinezer (Pekingese)
Br. Standarda: 207

OPIS:

Maleni psi lavljeg držanja, kompaktne građe i raskošne guste dlake.
Pekinezeri imaju jak karakter i pravi su zaštitnici jer se znaju dobro braniti. Iako su maleni, toliko su hrabri da to može preći u tvrdoglavost. Osećajni su i nezavisni. Povremeno ih je teško nahraniti jer žele pokazati da su dominantniji od vlasnika pa odbijaju hranu. Opet, ako previše jedu mogu se udebljati.

Toliko je malen, da ga možemo nositi u naručju. Ipak, teške kosti su jedna od njihovih glavnih odlika pa se tako većina ljudi iznenadi kada podigne ovog sićušnog psa i vidi koliko je težak.

Pametan, samouveren i svojeglav. Ovaj mali pas sa stavom uživa da se šepuri i privlači pažnju. Mnogi znaju biti veoma posesivni, a kod nekih pasa zaštitnički instikt nekada može prerasti i u agresivnost.

Obzirom da je tvrdoglav i svojeglav, za dresuru treba dosta strpljenja. Oprezan je i neustrašiv, robustan, međutim iako pas za razonodu odličan je pas čuvar.

Pekinezeri se uglavnom dobro slažu sa decom, ali treba biti oprezan jer ovi mali i krhki psi mogu biti veoma osetljivi na grubost dece. Pekinezeri mogu biri veoma nezavisni, ali im je uvek potrebana pažnja. Ovi psi su veoma privrženi porodici.

Nije mu potrebno puno prostora, a u zatvorenom i nije previše aktivan. Pekinezerima ne treba mnogo vežbe, ali su im potrebne redovne šetnje.

Skloni su bolestima srca, disajnim problemima i lako se prehlade. Za jake hladnoće se preporučuje nošenje toplog kaputića zbog velike osetljivosti.

Većina Pekinezera ima dugu svilenu dlaku. Boje su najčešće crna, bela, smeđa, žuta i narandžasta. Njuška im je tupa i vrh tartufa hrapav. Oči su velike i izbočene. Pekinezeri imaju dug jezik koji za vreme leta neprekidno viri iz usta. Rep im je najčešće kitnjast i dug, dok se mogu naći i drugačije varijante.
Kraljevski pekinezer odlikuje se posebnom mešavinom smeđe, bakrene i crne boje koja mu daje poseban kraljevski izgled. Imaju poludugu dlaku i velike smeđe oči te dug rep osenčan crnom bojom.

Njegovo dugačko duplo krzno trebalo bi češljati skoro svakodnevno. Posebnu pažnju treba posvetiti zadnjem delu, gde dlaka brže gubi sjaj. Zubi takođe zahtevaju redovnu negu i čišćenje. Takođe su skloni su krmeljanju očiju pa je u tu svrhu potrebna redovita nega.

Zbog svog kratkog nosa, ne podnosi ekstremne temperature. Uz pažljivu negu i kvalitetnu ishranu ovi psi mogu doživeti duboku starost.

Poreklo:

Ova stara rasa poreklom je iz Kine. Pekinezere su uzgajali u kineskoj carskoj palati i pažljivo su ih negovali i duboko poštovali, a pogotovo car. Minjaturne (Sleeve) Pekinezere je čak nosio u svojim širokim rukavima, a oni malo poveći su držali stražu ispred vrata dvora. Smatralo se da on štiti svoga gospodara na onom svetu pa su ih neretko, kada bi gospodar preminuo, ubijali kako bi njegova duša otišla na put zajedno sa gospodarevom.

Nastala pre nekoliko hiljada godina i smatra se za jednu od najstarijih rasa na svetu. Istorija i poreklo ove rase obojena je brojnim pričama o carskom gotovo božanskom poreklu i legendama. Jedna od legendi koja se često pominje navodi da je mali pas nastao kao plod ljubavi lava i majmunice.

Simbol lava i zaštitnik Bude bio je vekovima isključivo vlasništvo carskog dvora. Pažen, negovan i duboko poštovan, smatran za zaštitnika svog gospodara na onom svetu. Na tlo Evrope Pekinezeri su stigli krajem 1800. godine nakon poraza Kine od Engleza i pljačke carske rezidencije. Jedan od pasa poklonjen je i kraljici Viktoriji. Ubrzo još pasa ove rase stiglo je na tlo Engleske, a prvi put su prikazani na izložbi 1893. godine. Nekoliko godina kasnije usvojen je i prvi standard za Pekinezere u kojem su govorili da je “pas za fine Ijude”. A u SAD rasa je priznata 1906. godine.

Zanimljivosti:
– Ime su dobili po glavnom gradu Kine – Peking
– Smatra se da je blizak rod sa ljasa apso i ši-cu u kojima se prepliće plemenitost i ljupkost
– U kineskom dvoru je hiljade pekinezera živelo pod vrlo povlašćenim uslovima
– Prvi put je stigao u Evropu a zatim i u Ameriku nakon Bokserskog ustanka 1860. godine kada su britanski časnici opljačkali pekinšku letnju palatu
– Jedan je sa pravom nazvan „Oteti“ i poklonjen je kraljici Viktoriji
– Danas postoji više od 300 vrsta pekinezera različitih po boji, veličini i strukturi dlake

Prosečna težina: 1.5 –6 kg
Prosečna visina: 15-25 cm
Prosečna životna dob: 14 do 18 godina

Potreba za količinom kretanja: 1
Potreba za hranom: 1
Potrebna nega: 2
Potreba za količinom prostora: 2
* ocene od 1 do 4

Leave a Reply

Home
Shop
Favourites
Search