Skip to main content

Mila i ja smo oduševljene i nastavljamo našu analizu malih rasa sa jednom koja nije još zvanično ni registrovana – mešanac jorkija i maltezera – zvani MORKI! 🙂

Rase koje smo do sada opisali možete pogledati u kategoriji: https://www.milapetcentar.com/category/rase-pasa/

Ovaj „rasni mešanac” nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama, gde se još naziva i morkširski terijer. Ova hibridna rasa još uvek nije priznata, ali je to ne sprečava da bude jedna od omiljenih na prostoru SAD, ali i u celom svetu. Iako nisu mnogobrojni, morkiji su se ugnezdili i u krila vlasnika u Srbiji.

Morki je sićušan pas i uglavnom teži između dva i četiri kilograma. Najčešće boje kod kuca ove rase su crna, braon i bela (i kombinacija ovih boja), a dlaka im je duga i meka. Mora se redovno održavati – četkati nekoliko puta nedeljno kako se ne bi mrsila i kako bi bila zdrava i sjajna, a preporučuje se i poseta grumerima koji će šišati ovog neodoljivog psića na svakih šest do deset nedelja. Inače, ovi psi gotovo da se uopšte ne linjaju.

Razdragani su i veseli, ali i najčešće poprilično lajavi. Ovaj pas obožava da trči i da se igra (najviše uživa u neumornom dobacivanju lopticom). S obzirom na svoje male dimenzije, prikladniji su za porodice sa starijom decom, jer ih mališani mogu povrediti u igri, a idealni su mezimci i za penzionere. Lojalni su, puni ljubavi, privrženi. Odlično se slažu s drugim psima.

Morkiji su skloni separacionoj anksioznosti, tj. ne podnose da budu ostavljeni sami, pa su najbolji izbor za osobe koje rade od kuće ili za penzionere. Iako su „u malom pakovanju“, ovi psi imaju snažan karakter i znaju biti svojeglavi. Međutim, to nikako ne znači da se ne mogu vaspitati.

Iako su malecki, morkijima je potrebna svakodnevna fizička aktivnost kao i svim drugim rasama. Šetnje i igra u parku za pse se podrazumevaju (samo vodite računa da ga veći psi ne povrede u igri), a morki vam može biti i sjajan partner za džoging. Igra se, naravno, podrazumeva svakog dana – loptica, navlačenje konopca…

Možda ne biste rekli, ali ovaj pas ima junački apetit. Morkiji su skloni višku kilograma pa se posavetujte s veterinarom o količini hrane koju bi trebalo da dajete svom mezimcu. Kada je reč o zdravlju, posebnu pažnju trebalo bi da obratite na oči (redovno im brišite suze), oralno zdravlje (skloni su bolestima usta i zuba) i zdravlje ušiju.

Izvor: https://petmagazine.rs/morki-veseo-razigran-i-lajav/

Home
Shop
Favourites
Search