Skip to main content

Mops (Pug)
Br. Standarda: 253

RASE PASA, MOPS, PUG

OPIS:

Veran, osećajan, nežan i isključiv, Pug Karlin Mops predstavlja izuzetno privrženog, odanog i hrabrog pratioca.

Prilikom disanja ispušta naročit zvuk koji istovremeno podseća na brundanje i hrkanje. Često jako hrču dok spavaju. Njegovo spljošteno lice sa primesama crne boje, krupne, okrugle oči, kao i pitom karakter dovode do toga da je bio omiljen kod slavnih vlasnika poput Gijoma od Oranža, Žozefine Boarne, vojvode od Angina ili Marije Anoanete.

Jako vezan za svog vlasnika, a pokazuje veliku rezervu prema nepoznatim osobama. Zdepast i veoma proporcionalno građen, Pug Karlin Mops ima veliku, masivnu i okruglu glavu sa kratkom i četvrtastom gubicom. Dugačke i duboke bore koje su mu urezane na licu, daju mu naročit izgled.

Mladeži (bradavice) se mogu videti na obrazima. Čelo je veliko, dok je zadnji deo lobanje veoma istaknut. Krupne, tamne, živahne i isturene oči mu daju blag izraz ili postaju veoma vatrene kada je pas razdražen. Male i tanke uši koje padaju sa višeg dela glave su nežne poput somota i zabačene su u nazad ili, što je poželjnije, uperene su napred.

Telo je kratko i zdepasto, prsa široka, a krsta snažna. Rep se uvija tik uz bokove, dok se dvostruko uvijanje smatra za savršenstvo. Pokrovna dlaka je od fine, kratke, nežne i sjajne dlake i može biti boje srebrnog peska, riđe, bež, tamne, boje kajsije ili crne.

Svetle boje prate tamnije zone i ovo učestalo smenjivanje je veoma traženo, kao i maska, mladeži, romb na čelu i razdeljak na leđima. Nekompaktnost, veoma dugačko telo ili suviše kratke noge, rep bez uvijanja, kao i glava bez karakterističnih obeležja se oštro kažnjavaju na takmičenjima.

Mops i deca izgleda da imaju posebnu vezu i nema boljeg psa za druženje sa decom od mopsa. On obožava toplotu, voli da se mazi, traži najtoplije mesto za spavanje.

Napolju, mops je veoma živahan, ima sportskog instikta i može biti neustrašiv. Ponekad, zbog toga može doći u neprijatnost sa drugim psima, ali tipičan mops nije agresivan osim ako nije ljubomoran.

Nesumnjivo, skoro svi mopsovi su pomalo svojeglavi, ali koji to pas slične inteligencije nije. Zato je vrlo bitno mladog psa dresirati sa paznjom, doslednoscu i cvrstinom, od samog početka. Sa njim će vas neraskidivo vezati pažnja i obožavanje bez granica.

Poreklo:
Pug Karlin Mops – veoma stara rasa koja podseća na mastifa u minijaturi, poreklom je iz Kine, gde se može videti naslikana na antičkom porcelanu.
Prve karline su, nesumnjivo, bili doneli trgovci u Holandiju. Kasnije, sredinom 19. veka, dospevaju u Englesku. Zbog specifičnog lika, tamo su dobili naziv “pugs” (na engleskom pug-nose znači “ravan nos”).

Postoje izvesne spekulacije po pitanju porekla ove vrste, koja je naizgled potekla sa Orijenta. Kao njegova zemlja porekla navedena je Kina, gde su psi sa pljosnatom njuškom oduvek veoma cenjeni. Svoj put do Evrope pronašao je sa trgovcima holandske Istočnoindijske kompanije, i još su mu se u 16. veku divili u Holandiji. Zapravo, mops je postao simbol pristalica režima kraljevske porodice. Mops je u Englesku stigao kada je Vilijam III došao na presto. Do 1877. godine, tu je viđen jedino u narandžastosmeđoj boji, ali te iste godine par crnih mopsova dovedeno je sa Orijenta.

Zanimljivosti:
– Zabeleženo je da su u IX veku postojali mopsu slični psi u KIni. Takvi psi su nazivani Lo-Chiang-sze ili kratko Losze. Sve do 1914.g naziv za ove pse je bio Losze. Kineske hronike iz vremena 1700.g.p.n.e. beleže postojanje malog psa sa kratkom vilicom.
– Najzaslužniji za uzgoj ovih pasa bili su izvesna gospodja Willuoghby i gospodin Morrison. Ona je 1864.g. kupila u Beču mopsa od jedne madjarske grofice. Pas je bio nesto visi i imao je kameno-sivu boju. Taj pas je paren sa kerusom iz Holandije koja je bila veoma slicna muzjaku. Štenci su imali kameno-sivu boju i crnu masku. Od ta dva psa poticali su svi mopsovi poznate linije Willoughby. 1883.g. u Engleskoj je osnovan Pug-Dog-Club.
– Ovo je jedina rasa koja ima tri zvanična imena. Zanimljivo je kako je ova rasa dobila ta imena. U Italiji je 1550.g. postojao narodni teatar pod nazivom Commedia dell Arte. Za jednu predstavu bio im je potreban majmun, ali kakav je njima trebao, nije se mogao lako nabaviti. Ulogu mamjuna dodelili su mopsu. Sa plisiranom kragnom mops je morao stajati na zadnjim nogama i odigrati svoju ulogu. Prilikom osnivanja holandskog kluba ljubitelja ovih pasa u XVII veku, osnivaci su klubu dali ime Commedia.

– Francuski naziv Carlin potice iz vremena starog teatra. Jedan klovn po imenu Carlin farbao je svoje lice crnom bojom ili je stavljao crnu masku, pa je tako njegovo ime preneseno na psa.
– Engleski naziv Pug potice od latinske reci Penus (pesnica), jer glava mopsa podseca na pesnicu.
– Dok je Vilijam I vodio holandsku revoluciju portiv Španije, jedne večeri atentatori su pokušali da mu oduzmu život. Međutim, njegov odani pas, mops po imenu Pompej, osetio je ubice i počeo da laje kako bi upozorio svog gospodara.
– Na izložbi pasa kinološkog društva Vestminster, koja se organizuje već 138 godina, mops je samo jednom pobedio kao najbolji pas (Best in Show). 1981. goine mops po imenu Čanki pobedio je ostalih 2 810 pasa i odneo kući titiulu najboljeg.
– Žozefina Bonaparta imala je mopsa po imenu Fortuna, koji nije bio samo verni kućni ljubimac. Kada je Žozefina bila u zatvoru nakon početka Fransuckse revolucije, uz pomoć svog psa prenosila je tajne poruke svojoj porodici.
– U 16. veku stigao je do Holandije gde je postao popularan među članovima tadašnje dinastije House of Orange, a često se spominje kao Dutch Pug
– Zahteva malo kretanja, posebno po toplom

Prosečna težina: 6 –9 kg
Prosečna visina: 25-36 cm
Prosečna životna dob: 12 do 15 godina

Potreba za količinom kretanja: 1
Potreba za hranom: 1
Potrebna nega: 1
Potreba za količinom prostora: 1
* ocene od 1 do 4

Leave a Reply

Home
Shop
Favourites
Search