Skip to main content

Pseći mozak je odgovoran za tumačenje i reagovanje na sve informacije i signale koji mu stižu putem raznih senzornih stimulusa. Anatomija je slična kao i većini sisara – veliki mozak kontroliše učenje, emocije i ponašanje dok mali kontroliše mišiće, a moždano stablo povezuje periferni nervni sistem. Limbički sistem se smatra oblašću koja upravlja opštim funkcijama pamćenja i pas na ovaj način ostvaruje vezu sa svetom oko sebe.

U obuci se prevazilazi limbički sistem i uglavnom se koriste dve tehnike: nagrađivanje ili kažnjavanje. Ono što isto može biti interesantno je povezivanje određenog zvuka koji dajete sa određenim ponašanjem koje želite od vašeg psa.

Na vama je da otkrijete koji način obuke odgovara vašem ljubimcu a ključ uspešne obuke je preusmeravanje prirodne energije i instinkta psa u ponašanje prihvatljivo i za čoveka i za psa. Preusmeravanje umesto potiskivanja! Ne da očekujete od šnaucera da prestane da kopa i njuška, jer oni imaju snažno čulo mirisa, gajeni su za lov i to ponašanje im je prirodni instinkt. Oni se kopanjem oslobađaju viška energije. Ali ne možete im to dozvoliti da rade svugde, naravno. Rešenje: obezbedite im mesto gde mogu kopati 😊 i to je tako kod svih rasa. Otkrijte šta im je u prirodi i usmerite tu aktivnost tako da i vama bude prihvatljiva. Time niste potisnuli njihov instinkt i sputali ih, već ste dali ono što im treba. Za nagradu, ostatak vremena dobijate zadovoljnijeg i poslušnijeg psa nego ikada!

One Comment

Leave a Reply

Home
Shop
Favourites
Search