Skip to main content

Iako na ambalaži hrane često piše da podstiče razvoj inteligencije, ovo teško može biti potvrđeno jer je neophodan test za proveru inteligencije koji za pse ne postoji. Ali ono što je dokazano korisno za razvijeniji i uravnoteženiji mozak je „stimulisanje“ psa već u ranom uzrastu.

Redovne vežbice, socijalizacija i razvijanje društvenosti upoznavanjem sa drugim psima i ljudima, buka, putovanja…samo su neki od stvari koji će osnažiti i stvoriti više nervnih ćelija kod vašeg ljubimca. Ne treba preterivati i ne očekuje to od vas poseban angažman i trenerske veštine – samo odvojite par minuta dnevno i postavljajte im mentalne izazove i neprestano ga izlagažite novim stvarima – ovo je jednako važno kao i voditi ga u šetnje.

PET KREATIVNIH NAČINA DA STIMULIŠETE UM VAŠEG PSA:

1. Vežbajte nove trikove.
Podučavajte uvek novim trikovima i komandama poput „sedi“, „miran“ i „dođi“ a nakon toga pokušajte povezivati komande poput „donesi i sedi“.2. Igrajte interaktivne igre ili se igrajte interaktivnim igračkama.

Gumene i platnene igračke su ok, ali uvedite i malo kompleksnije igre. Ako nemate pseće puzle koje teraju psa da shvati kako da ih reši, može poslužiti recimo i igra da uzmete poslasticu u jednu ruku i pustite ga da shvati u kojoj se ruci nalazi. Kako imaju snažno čulo mirisa, ovde će zasigurno briljirati.

3. Promenite stazu kojom šetate i rutinu.

Ponekad promenite ulicu ili park jer im time činiti šetnju zanimljivijom.4. Zadajte psu neki zadatak.

Bacajte im loptu, frizbi, vodite u agiliti …pronađite zadatke koji zadovoljavaju potrebe rase vašeg psa.

5. Socijalizujte psa.
Planirajte i organizujte povremena druženja sa drugim kompatibilnim psima jer su psi društvene životinje i negujte im ovu potrebu za socijalnim aktivnostima.

Najsrećniji i najuravnoteženiji psi imaju vlasnike koji ih instinktivno razumeju. Saznajte šta rasa koju imate određuje kod njih, shvatite prirodu i instinkte i pretvorite ih u prednost tako što ćete vašem psu dati upravo ono što želi. Ono što dobijate zauzvrat je neprocenjivo!

Leave a Reply

Home
Shop
Favourites
Search