Skip to main content

Maltezer (Maltese)
Br. Standarda: 65

Maltezeri su mala, slatka, razdragana rasa u grupi pasa za pratnju i razonodu. Kao i kod drugih rasa, postoje specifičnosti koje nekome više a nekome manje odgovaraju. Ja imam maltezera kojeg uvek stavljam na prvo mesto i privilegiju da od njih počnem ovo istraživanje u kojem je cilj da svi uživamo i nešto novo saznamo 🙂

Kada stignemo do rase vašeg psa, učinite isto – naučite malo više o njemu i razumite ga bolje, volite ga baš takav kakav jeste, prihvatite njegovu narav i negujte ga kako zaslužuje na svim nivoima zarad lepih momenata i bezuslovne ljubavi koju vam pruža 🙂

Mila

Mila


OPIS:

Maltezeri pripadaju porodici Bišona.

Imaju meku, dugu, belu i svilenkastu dlaku (neki maltezeri imaju uši boje svetlog limuna), crnu njuškicu i duboke crne oči, koje se kriju ispod šiški. Krzno im može imati tragove blede narandžaste nijanse.

Njegova luksuzna dlaka traži veliku negu. Najveći izazov je crvenilo oko očiju takozvane suzice koje se javljaju u manjoji ili većoj meri. Najjeftinije rešenje je da negujete dlaku oko očiju bornom kiselinom i redovno održavate dlake u ovom predelu, a postoje i razni preparati na tržištu. Pored kupanja, pranja zubi, češljanja, sečenja noktiju, bitno je redovno proveravati uši i čistiti od dlaka.

Iako izgleda ljupko kao plišana igračkica, on je mnogo više od kućnog ljubimca koji se drži na krilu i obasipa maženjem. Maltezer je vrlo razigran i hrabar, provokativan, nežan, živahnog temperamenta, odan je zaštitnik svoga gospodara i sa njegovom se decom najradije igra. Njegove najbolje osobine su velika snaga i neumornost.

Maltezer se smatra jednom od najljepših pasmina u FCI grupi IX odnosno grupi pasa za pratnju, a također je poznat kao jedna od najstarijih rasa na svetu.Poreklo:

Poreklo ovog psa je, nesumnjivo, iz starog Egipta. Pronađene su statuete ovog psa prave dlake u grobu iz vremena vladavine Ramzesa II. Takođe ga je opisao grčki geograf Strabon oko 150. godine pre n. e.

Svoje ime najverovatnije duguje Malteškom ostrvu, gde se mogao nabaviti kod moreplovaca pristiglih iz Egipta. Zbog toga što se nalazi na čuvenoj tapiseriji Dame iz Likorna, vekovima je bio veoma cenjen.

Čak i da nije više u modi, malteški pas ostaje jedna od najrasprostanjenijih i najprestižnijih rasa za uživanje. Kreće se naročitim kasom koji navodi na pomisao da lebdi, dok uspravljen vrat stvara utisak da mu je glava zabačena unazad.

Često se vode po izložbama a za održavanje lepe dlake, izuzetno je važno svakodnevno četkanje tvrdom četkom

Zanimljivosti:
• Maltezeri su uživali status ljubimaca kraljevskih i prestižnih porodica više od 28 vekova. Žozefina Bonaparte, Marija Antoaneta, kraljica Škotske Meri, kraljica Elizabeta, kraljica Viktorija – sve ove dame iz prestižnog društva su za kućnog ljubimca imali maltezere.
• One se ne plaše velikih rasa, niti ljudi, a na velikoj razdaljini mogu čuti i osetiti kada se stranac približava vašim kućnim vratima.
• Jedan je od hipoalergenskih rasa pasa.
• Bio je omiljen u engleskoj za vreme vladavine Tudora i kraljice Elizabete (1558-1603)
• Oslikali su ga mnogi poznati umetnici poput Goya i Rubensa

Prosečna težina: 3 – 4 kg
Prosečna visina: 20-25cm
Prosečna životna dob: 10 do 13 godina

Potreba za količinom kretanja: 1
Potreba za hranom: 1
Potrebna nega: 2
Potreba za količinom prostora: 1
* ocene od 1 do 4

Leave a Reply

Home
Shop
Favourites
Search