Skip to main content

Kromforlender (Kromfohrlander)
Br. Standarda: 192

OPIS:

Nastao u XVII veku, ovaj pas izgleda kao grifon i u suštini je pas za pratnju iako je dobar zaštitnik. Pokoran, veran i nežan, lako se prilagođava životu u stanu. Ima veoma istančan sluh i izrazito razvijen zaštitnički instikt.

Srednje su veličine i odnosu na dlaku postoje dva varijeteta:
a) Oštra dlaka (kratka do srednje duga)
b) Ravna dlaka (kratka do duga)

Oštra dlaka: (kratka do srednje duga). Gusta, oštra, dužine oko 3 cm na plećkama, do 7 cm na grebenu. Na leđima, rebrima i na prednjim i zadnjim nogama sa podlakom koja se sastoji od kratke meke dlake. Dlaka na leđima, prednjim i zadnjim nogama je oštrija nego dlaka na stranama. Na vilici dlaka je izražene dužine,poželjna je brada.

Ravna dlaka: (kratka do duga). Na ispravnu odlakanost poklanja se velika pažnja, niti preterana bujnost, niti kratka dlaka. Na leđima dlaka duga 3-7 cm, dobro polegla. Na donjoj strani vrata i na grudima može biti duža. Na ušima je ravna dlaka, rep sa dobrom zastavicom, odlakan do vrha. Na zadnjoj strani prednjih nogu zastavice, a na zadnjoj strani zadnjih nogu pantalone. Ispod skočnog zgloba, dlaka je značajno kraća. Nepoželjna je prejaka odlakanost. Međuprostor između prstiju odlakan gustom i kratkom dlakom. Na glavi je znatno kraća dlaka. Nepoželjna je „ćuba“ i brada. Na telu je ravna, čvrsto priležuća, gusta sa dobrom podlakom.

Osnovna boja tela im je bela, svetlo braon do jako tamno braon, oznake kao fleke različite veličine ili sedlo.

Potrebno im je puno kretanja I svakodnevno četkanje.

Poreklo:

Kromforlender je jedna od najmlađih nemačkih rasa, međunarodno priznata 1955. Zahvalan je svojim roditeljima, foksterijeru i velikom vendejskom grifonu, za ljupku narav, temperament i karakter.


Zanimljivosti:

– Ova rasa je praktično poznata samo u Nemačkoj.

Prosečna težina: 10-14 kg
Prosečna visina: 38-46 cm
Prosečna životna dob: do 15 godina

Potreba za količinom kretanja: 2
Potreba za hranom: 2
Potrebna nega: 1
Potreba za količinom prostora: 2
* ocene od 1 do 4

6 Comments

Leave a Reply

Home
Shop
Favourites
Search