Skip to main content

Kovrdžavi bišon (Bichon a poil frise)
Br. Standarda: 215


OPIS:

Bišoni su razigrani, smeli, odani i živahni psi koji uživaju u društvu čoveka. Njuške srednje dužine, duge i kovrdžave vrlo opuštene dlake koja podseća na krzno mongolske koze. Stav glave je posit i visok, oči su tamne, živahne i izražajne.

Spadaju u srednje visoko intelignetne pse pa ih je lako dresirati i naučiti željenom ponašanju.
Sa druge strane, obzirom da su niskog rasta, imaju potrebu za dominacijom i željom za dokazivanje, pa je neophodno da se od samog starta radi sa njim. Ukoliko to ispoštujete, dobićete najposlušnijeg psa na svetu. To je zbog toga što oni izuzetno poštuju i cene vlasnika, tačnije, osobe koju su im posvećene i koje im pružaju dovoljno pažnje. Vaš će svaki dan činiti zabavnim, tako što će skakutati oko vas, prevrtati se, lizati vam lice, i slično. Ipak, ako ne ispoštujete to, Bišon može postati agresivan i sklon nepoštovanju, kako vas tako i ostalih osoba. Generalno, ova rasa nije sklona tome, ali samo ukoliko joj se posvetite, a ako je zapostavite može doći do pojave neželjenih osobina.

Vole da se maze i spremni su da učine sve kako bi zadobili ljubav i pažnju vlasnika. Ako su često sami i zapostavljeni padaju u depresiju koja se može manifestovati neprestalnim lajanjem i destruktivnim ponašanjem. Najsrećniji su kada su sa porodicom koja ih vodi svuda sa sobom. Puni su energije koju najbolje troše dugim šetnjama ili u igri sa vlasnikom.

Zbog njegovog nežnog i dobrog temperamenta odlično se slaže sa svima, nije agresivan i zbog toga je odličan ukoliko u kući ili stanu imate decu ili druge ljubimce. On će se vrlo lako sprijateljiti i biće srećan što ima drugare. Prema nepoznatim osobama je takodje veoma nežan, što ga ne čini dobrim čuvarem. Ali je svakako čuvar ljubavi i nežnosti, i to će širiti gde god da se pojavi, što je njegova najveća vrlina i zbog čega je obožavan!

Kovrdžavi bišon je rasa koja se isključivo gaji u stanu ili kući, i nikako se ne preporučuje da bude napolju. Najviše zbog temperamenta, zbog toga što mogu da ga napadnu veće i opasnije životinje od kojih on neće umeti da se odbrani. Takodje i zbog njegovog nežnog izgleda koji može biti uveliko narušen ako se nega zapostavi.

Održavanje i nega dlake je izuzetno zahtevna. Pas se mora redovno češljati, kako se dlaka ne bi umrsila. Kupanje je nephodno dva puta mesčeno kao i profesionalno šišanje jednom u 4 nedelje.

Vlasnici koji svoje pse vode na izložbe vrlo dobro znaju koliko je važan izgled odnosno eksterijer psa. Sređivanje može da traje po nekoliko sati što oduzima dosta vremena, ali i novca.

Najpopularnija frizura je „lavlji stil“. Neophodno je redovno šišanje dlake oko očiju i ušiju. Oči su im izuzetno osetljive i treba ih redovno brisati kako ne bi dolazilo do upala. Bišoni se uopšte ne linjaju pa su dobar izbor za ljude koji pate od alergije na dlaku. Još jedna od prednosti je što ne morate čistiti dlake po celom stanu za razliku od drugih rasa.

Poreklo:
Bišon je potomak Barbeta ili Španijela, ukrštenog sa standardnom pudlicom, otprilike u 15. veku. Kasnije su od ukrštanja Bišona nastale četiri nove rase: Bišon Tenerife, Maltezer, Havanezer i Bolonjezer.

Od rase Bišon Tenerife nastao je i današnji Kovrdžavi bišon. Od samog nastanka ove rase ona je veoma brzo postala popularna, a najviše u Evropi. Italijani su bili oduševljeni, a ni Francuzi i Španjolci nisu ostali ravnodušni. Pojavom ove rase, ostale rase su ostale daleko iza. Potisnuo je čak i tada najpopularniju Pudlicu.

Nakon njihove ogromne popularnosti, doživeli su krah kada su počeli, krajem 19. veka, da se koriste za jeftine ulične zabave i cirkuse. Medjutim, njihova inteligencija i elegancija nije mogla ostati nezapažena, pa su već početkom 20. veka ponovo počeli da se uzgajaju za kulturne potrebe, a kasnije i kao kućni ljubimci.

Zanimljivosti:

– Lik kovrdžavog bišona poslužio je za mnoga umetnička dela, a najpoznatije je naslikao Francisko de Goja. Takodje, bio je i ljubimac kralja Fransoa I.
– Danas je Kovrdžavi bišon veoma popularan širom sveta i smatra se za jednu od najlepših rasa.
– Kovrdžavi bišoni su rase koje najčešće možete sresti na takmičenjima. Primetićete njihov graciozan izgled, podignutu glavu, urednu dlaku koja je ošišana tačno 7 centimetara, i ispravan stav. Najčešće se mogu sresti lavlje frizure, koje je pogodno napraviti na ovom psu, zbog njihove bujne dlake.
– Ova rasa pasa je zaista pogodna za sve, kako za gracioznost i ozbiljna takmičenja, tako i za svakodnevne zabavne avanture. Razmislite koliko vremena možete odvojiti za negovanje ovog psa, za dovoljno ljubavi i pažnje, za igranje i zabavu. Ukoliko niste spremni na sve to, onda bi bilo najbolje da kupovinu ove rase ostavite za neki drugi put.
– Naučno je dokazano da ova rasa pasa izuzetno pozitivno utiče na sve osobe koje su proživele odredjene trauma, imaju poteškoća u životu ili se suočavaju sa teškim depresijama i bolestima. To je još jedan dokaz da je upravo Kovrdžavi bišon pravi božiji dar. U tako malom stvorenju stale su sve vrline ovog sveta. Inteligencija, vedrina, pozitivna energija, razigranost, želja za istraživanjem, nežnost, brižljivost, privrženost i odanost.

Prosečna težina: 3-5 kg
Prosečna visina: 23-30 cm
Prosečna životna dob: do 15 godina

Potreba za količinom kretanja: 2
Potreba za hranom: 1
Potrebna nega: 4
Potreba za količinom prostora: 1
* ocene od 1 do 4

2 Comments

Leave a Reply

Home
Shop
Favourites
Search