Skip to main content

Na našem tržištu prisutne su sledeće vrste zaštita:

1. Spot-on preparati
2. Ogrlice
3. Tablete

Postoje različite vrste spot-on preparata. Oni se nanose na površinu kože nakapavanjem (najčešće na 2 mesta- između lopatica i donji deo leđa, ispred korena repa). Putem površinskih masti kože, oni se šire i obuhvataju veliki deo tela životinje.
U zavisnosti od aktivne supstance oni deluju tako što paraziti (krpelji, buve) uginjavaju u dodiru sa kožom a neki deluju i repelentno (što znači da odbijaju npr. komarce koji su izuzetno značajni kao prenosioci larve srčanog crva). Aplikacija je jednostavna i takvi preparati najčešće pružaju zaštitu tokom 4 ned.

Naravno i tu treba obratiti pažnju prilikom odabira pošto neki od preparata na tržištu ne deluju npr. na sve vrste krpelja podjednako. Prema nekim krpeljima ispoljavaju aktivnost 3 nedelje, a prema drugoj vrsti 4 nedelje.

Mi predlažemo da obratite pažnju na proizvode koji deluju protiv svih vrsta krpelja 4 nedelje da ne bi postojao „gap“ u zaštiti ukoliko ste se opredelili za mesečni tretman.

Naš izbor su spot-on preparati koji imaju kombinaciju dve aktivne supstance i na taj način imaju širi spektar delovanja. Ključno kod takvih spot-on preparata je to što za razliku od oralnih formi antiparazitika, krpelj uginjava u dodiru sa kožom/krznom, dok kod ovih drugih je neophodno da se krpelj „nahrani“ krvlju životinje (praktično unosi insekticid putem krvi) i tek onda uginjava.

Naša preporuka je da ljubimce zaštitimo pre nego što ih ubodu!

Spot on preparati su na osnovu sastava i koncentracije aktivnih sastojaka namenjeni psima ili mačkama svih rasa. Prilikom odabira spot on preparata, poštovati preporučenu kilažu i starost životinje, kao i interval između dva aplikovanja preparata.

Usled klimatskih promena i gubitka sezonalnosti, konstantno se smanjuje broj hladnih dana u zimskim mesecima. Samim tim se nameće potreba za kontinuiranom upotrebom spot on preparata tokom cele godine.

U našoj zemlji su prisutne sve vektorske bolesti, koje prenose buve, krpelji, komarci i papataći. Što se tiče zastupljenosti, svakako su babezioza, anaplazmoza, erlihioza, lajmska bolest najznačajnije, kada su u pitanju krpelji, kao prenosioci. Kada su u pitanju komarci, najzastupljenija bolest koju prenose, jeste bolest srčanog crva. Papataći su odgovorni za prenošenje lajšmanioza, koja je u manjoj meri zastupljena na našem podneblju.

Kada vlasnik primeti krpelja na svom ljubimcu, bilo bi poželjno da poseti veterinara, kako bi veterinar obavio pregled i skinuo krpelja.

Copyright by Virbac

Home
Shop
Favourites
Search