Skip to main content

Istražujemo koliko su opasne bolesti koje prenose paraziti, koji su simptomi i posledice. Ukoliko niste uvereni u značaj zaštite ljubimca, nakon ovog teksta ćete sigurno promeniti mišljenje!

Piroplazmoza je oboljenje uzrokovano protozoama iz familije Babesiidae, roda Babesia spp. Postoji preko 100 vrsta i prisutne su širom sveta. Ovo oboljenje prenose zaraženi krpelji i prisutno je kod velikog broja životinjskih vrsta, ali i kod ljudi. Infekcija babezijom kod pasa nastaje kada zaraženi krpelj ujede psa i ubaci sporozoite babezije u krvotok. Ovi sporozoiti se kače za crvena krvna zrnca psa i prodiru u njih. Umnožavanje parazita u eritrocitima, kao i imuna reakcija organizma uzrokuju pucanje eritrocita, usled čijeg razaranja dolazi do stanja zvanog hemolitička anemija. Istovremeno se u krvotok iz razorenih eritrocita oslobađaju proteini i toksini koji deluju na centar za termoregulaciju, te dolazi do rasta telesne temperature, često i iznad 40° C. Ponekad, imuni sistem krene da uništava i zdrave eritrocite i dolazi do stanja zvanog autoimuna hemolitička anemija, što dodatno otežava put do izlečenja. Iz razorenih eritrocita se oslobađa i velika količina hemoglobina koji opterećuje i naknadno oštećuje jetru i bubrege. Tako dolazi i do žutice i hemoglobinurije, pa mokraća postaje tamna – boje piva. Smanjena količina eritrocita dovodi do hipoksije, a organizam hipoksiju pokušava da kompenzuje ubrzanim disanjem i radom srca, a ovo dovodi do brzog umaranja i slabosti životinje.

Lajmska bolest je bakterijska bolest koju prenose krpelji iz roda Ixodes. Poznata je i pod imenom Borelioza, jer je izaziva bakterija Borrelia burgdorferi. Najčešće oboljevaju kućni ljubimci – psi, ali se javlja i kod ljudi, dok kod ostalih životinja nije tako česta. Svaki ubod krpelja istovremeno ne izaziva i bolest, već samo ubodi zaraženih krpelja! Što je krpelj duže prikačen na koži, to je opasnost od dobijanja infekcije veća. Ubod je bezbolan, a mesto uboda ne boli i ne svrbi. Krpeljima odgovaraju vlažna staništa, pa ih uglavnom nalazimo u visokim travama, žbunovima i mestima koja su prekrivena lišćem.

Anaplazmoza je krpeljska bolest, koja se prenosi ujedom krpelja. Ova bolest zabeležena je širom sveta kod velikog broja životinja. Parazit Anaplasma phagocytophilum napada bela krvna zrnca što uzrokuje mnoge zdravstvene probleme. U teoriji, moguće je da se bolest prenese sa psa na čoveka, ali ti slučajevi su izuzetno retki. Međutim, ujed krpelja može izazvati oboljenje i kod čoveka. Kod zaraženih životinja često se javlja tromost, bol u zglobovima i groznica. Zaraženi anapalzmozom postaju letargični i nezainteresovani za dešavanja oko njih. Zbog opšte lošeg stanja organizma gube apetit dok je kod težih slučajeva prisutno i povraćanje, kašalj i proliv. Oboleli psi mogu imati gotovo iste simptome koje izaziva Lajmska bolest i često dolazi do mešanja ove dve bolesti, naročito jer se javljaju u istim područjima i izazivaju ih krpelji.

Erlihioza je zarazna bolest koju izaziva Erlichia canis koja spada u grupu rikecija a prenosi se putem krpelja iz roda Rhipicephalus sanguineus. Ženka krpelja se zarazi sa E.canis dok se hrani krvlju psa u akutnoj fazi bolesti. Jednom inficiran krpelj prenosi E.canis na druge pse sledećim hranjenjem. Klinički se razlikuju tri faze bolesti, akutna, subklinička i hronična.

Srčani crv se razvija u srcu i arterijama. Komarci prenose larve D. immitis, kada se razvije u odrasli oblik, srčani crv može dostići dužinu od 30 cm. On živi u arterijama srca i pluća, može biti i do 250 crva u srcu inficiranog psa! Srčani crv prouzrokuje srčani šum i probleme sa disanjem, koji se postepeno pogoršavaju kako broj parazita raste. Bolest srčanog crva je uzrok uginjavanja velikog broja pasa u zemljama sa toplom klimom gde je rasprostranjena. Usled klimatskih promena, prevalenca raste u Europi.

Kutana dirofilariozaDirofilaria repens je daleko manje opasan parazit od D. immitis ali je raširenija u Europi. Jednom prenet od strane komarca, ovaj mali crv raste odmah ispod površine kože ljubimca, formirajući male kvržice, koje mogu biti zaražene. Ponekada psi ispoljavaju izražene simptome, slične alergijskoj reakciji. D. repens takođe može da izazove infekciju očiju. Odrasli oblici parazita, oslobađaju larve u cirkulaciju. Oslobođene larve bivaju progutane od strane komarca, prilikom uzimanja krvnog obroka. Aktivne larve potom bivaju ubačene u drugog domaćina, prilikom novog uzimanja krvnog obroka od strane komarca . Parazitarni ciklus se tada može održavati godinama.

Lajšmanioza je relativno nova bolest u našim krajevima. Ova bolest nam je stigla sa Mediterana gde predstavlja veliki problem. Uzročnik je Leishmania infantis, protozoalni mikroorganizam, koji se prenosi preko insekta Phlebotomus, kod nas nazvanog papatać. Klinički simptomi su nekarakteristični za bolest, vrlo često se javljaju u subkliničkoj formi, nakon čega ljubimac može biti prividno zdrav dok ne nastupe kliničke manifestacije. Najčešći simptomi su lezije na koži, koji se mogu javiti na bilo kom delu tela. Ove lezije se mogu smiriti upotrebom antibiotika. U nekim slučajevima, bolest može izazvati otkazivanje bubrega, što je ujedno i jedini simptom bolesti. Hronično otkazivanje bubrega je rezultat progresije bolesti, ujedno je i glavni razlog uginuća ljubimca. Klinički simptomi počinju uvećanjem limfnih čvorova ispod vilice, ispred lopatica na grebenu, i na zadnjim nogama. promene se mogu javiti i na očima u vidu blefaritisa, keratokonjuktivitisa i uveitisa. Moguća je i pojava šepanja zbog poliartritisa, polimiozitisa i osteomijelitisa. Od laboratorijskih parametara najčešće su promenjeni parametri bubrega i jetre.

Copyright by Virbac

Home
Shop
Favourites
Search