Skip to main content

Genetika pasa malih rasa proizvela je mali, ali veoma zahtevan organizam. Kad kažemo zahtevan misli se na to da im je potrebno posvetiti više pažnje i nege kako bi ostali zdravi. Često se u vezi sa tim i postavlja pitanje: Koja je hrana najbolja za mog psa, koliko i kada?

Na tržištu postoji veliki broj proizvođača i široka lepeza vlažne i suve hrane za kućne ljubimce. Svaki proizvođač ima za cilj da vlasnicima ponudi dobar kvalitet hrane i povoljnu cenu, ali često za hranu koja je u premium ili superpremium kvalitetu mora da se izdvoji nešto više materijalnih sredstava.

Kada se postavi pitanje koja je najbolja hrana za vašeg ljubimca, u najvećem broju slučajeva skloni smo da preporučimo gotovu, granuliranu hranu. Svaki pas je jedinka za sebe i samim tim ne usvajaju svi podjednako dobro istu hranu, pa se zbog toga u izboru hrane vlasnici prilagodjavaju psima u dogovoru sa veterinarom.

Pored toga i interesovanje za ukus hrane se razlikuje od jedinke do jedinke. To je razlog zašto ne možemo da kažemo da postoji uniformna hrana za sve pse, bez obzira na cenu i kvalitet.

Kada je izbor hrane u pitanju, na prvom mestu je naravno zdravlje. Najveći procenat hranljivih materija zazuzimaju proteini, masti i belančevine životinjskog porekla, ali i određen procenat sirovine biljnog porekla u vidu voća i povrća koje sve sve češće može pronaći u hrani za kućne ljubimce. Kao sirovinu za proizvodnju hrane u današnje vreme proizvođači najčešće koriste živinsko meso odnosno piletinu koja je i najčešće zastupljena kao osnovna proteinska i energetska sirovina.

Poenta u izboru hrane ogleda se u par osnovnih činjenica a to su pre svega aktivnost psa, eventualni zdravstveni problemi, starosna dob psa i naravno izbirljivost.

Mila je maltezer od 4 godine i hrani se sa “Italian Way Hypoallergenic Salmon and Herring“. Ova hrana je posebno formulisana da zadovolji potrebe odraslih pasa male i patuljaste rase, obezbeđuje optimalnu količinu proteina jer sadrži više od 30% ribe, dok laneno seme i soja obezbeđuju važne Omega-3 i Omega-6 masne kiseline potrebne da koža psa bude zdrava, a dlaka sjajna. Zahvaljujući formuli sa hidrolizatom i bez glutena, ova hrana naročito odgovara psima koji su skloni alergijama.
Koju Vi hranu dajete vašem ljubimcu i kakva su Vam iskustva?

Hvala dr vet. med Marija Balaška na odličnom poučnom tekstu i unapred se radujemo novih temama vezano za ishranu, zdravlje i negu naših četvoronogih prijatelja 🙂

Home
Shop
Favourites
Search