Skip to main content

Kineski ćubasti pas (Chinese crested dog)
Br. Standarda: 288

OPIS:

Kineski ćubasti pas predstavlja pravu senzaciju gde god da se pojavi. Paradoksalna je činjenica da ovi psi jednako trijumfuju na izložbama, ali i na izborima najružnijih pasa sveta. Većina ih opisuje kao simpatično ružne, ali samo vlasnici ove rase znaju koliko su oni ustvari dobri i nežni ljubimci.

Kineski ćubasti pas po veličini spada u male, patuljaste rase. Vrlo su prepoznatljivi i karakteristični jer su golokoži, mada mogu biti i odlakani. Iako se nazivaju bezdlakim psima oni imaju vrlo malo dlake u vidu čuperka na glavi i repu kao i na šapicama. Odlakani (Powder puff) imaju gustu i dugu dlaku kojom je prekriveno čitavo telo.

Na izložbama je dozvoljena bilo koja boja ili kombinacija boja, kože i dlake. Ćuba na glavi je veoma cenjena, a rep je visoko usađen, radosno nošen i ide prema napred kada je pas u pokretu. Ovog psa porede sa ponijem u kasu jer je njegovo kretanje graziozno i elegantno.

Ova nesvakidašnja rasa je živahna, razigrana i brza. Vrlo su aktivni psi koj vole da trče, skaču, kopaju rupe i penju se na razne prepreke. Vrlo se lako vezuju i generalno vole da su u društvu čoveka.

Vole da se maze, nežni su i puni ljubavi. Odlično se slažu sa drugim ljubimcima. Vole decu i nisu agresivni. Deci treba objasniti i pokazati kako da postupaju sa ovom nežnom rasom jer su vrlo sitni, slabe građe, a zbog nedostatka dlake lako se povrede. Mogu biti bojažljivi pa ih od malena treba navikavati na glasne zvukove.

Nisu lajavi, stvoreni su za držanje u krilu i lako se vezuju za vlasnika. Promena vlasnika im jako teško pada. Prilagodljivi su, blage naravi i živahnog temperamenta, pa su idealni porodični psi. Ne treba ih razmaziti i tretirati kao igračku već kao svakog drugog psa koji treba da zna svoje mesto u „čoporu“.

Ovo neobično stvorenje bez dlake, verovali ili ne, jedan je od najzahtevnijih ljubimaca što se tiče nege.
Najčešći problem koji se javlja vezan je za zube i vilicu. Morate pratiti ispadanje mlečnih zuba i rast novih kako ne bi došlo do deformiteta. Zubi im se lako kvare i prevremeno ispadaju, pa se mora obratiti posebna pažnja na higijenu usne duplje. Zbog krivih ili deformisanih zuba ova rasa često dobija ne baš tako laskavu titulu najružnijeg psa na svetu. Mogu imati problema sa očima i alergiju na hranu koja je genetski uslovljena, pa se treba dobro raspitati o željenom leglu. Nokte na šapicama treba redovno skraćivati, jer mogu urasti ili se iskriviti što otežava normalan hod ljubimca. Koža je izuzetno tanka, nežna, osetljiva i zbog nedostatka dlake, izložena sunčevim zracima i hladnoći. Krema za visokim zaštitnim faktorom se potrezumeva tokom letnjih meseci kako ne bi došlo do opekotina. Zimi je neophodno utopliti psa. Ova rasa nije pogodna za držanje u dvorištu. Iako je ovo pas za stan, to ne znači da je mali prostor dovoljan. Svakodnevne šetnje i istrčavanje morate upražnjavati, jer je kineski ćubasti pas i više nego energičan. Vole sneg, ali u zimskim mesecima treba im davati više tople hrane kako bi održali telesnu temperaturu. Generalno su veoma čisti, bez psećeg mirisa i nisu podložni buvama i krpeljima. Pogodni su za vlasnike koji imaju problema sa alergijskim reakcijama na dlaku. Dugodlaki primerci zahtevaju redovno četkanje.

Poreklo:
Ne zna se mnogo o poreklu ovog neobičnog psa i postoji vrlo malo preciznih podataka o njemu. Neki kinolozi osporavaju njegovo kinesko poreklo i smatraju da potiče iz Turske ili Etiopije odnosno iz Afrike. Rasa bila pozanata pod imenom Afrički bezdlaki terijer. Kineski moreplovci su ih poveli sa sobom jer su uspešno lovili pacove na brodovima i tako je rasa stigla u Kinu.

Iako je ova rasa u Americi prvi put prikazana davne 1885. godine, u Srbiju je stigla pre svega desetak godina te nema mnogo primeraka. Standard za ovu rasu od strane FCI-a donet je i usvojen 1987. godine dok je Američki kinološki savez priznao rasu tek 1991.

Zanimljivosti:
– Cena ovog psa jednako je ekskluzivna kao i njegov izgled, a najveća stavka je nega za koju treba izdojiti dosta novca.
– Ova neobična rasa rezultat je ukrštanja meksičkog bezdlakog psa i čivave.
– Inteligentni su i uz malo odvojenog vremena mogu da savladaju kompleksne trikove i akrobacije što izgleda vrlo atraktivno.

Prosečna težina: do 5.5 kg
Prosečna visina: 23-33 cm
Prosečna životna dob: 13-15 godina

Potreba za količinom kretanja: 2
Potreba za hranom: 2
Potrebna nega: 1
Potreba za količinom prostora: 2
* ocene od 1 do 4

One Comment

Leave a Reply

Home
Shop
Favourites
Search