Skip to main content

Japanski čin (Chin-chin)
Br. Standarda: 206

OPIS:

Japanski čin je pas je mali, elegantan i graciozan pas sa raskošnom dlakom i širokom lobanjom u predelu očiju, koji postoji već stotinama godina i uvek je bio jedan od najpopularnijih pasa u Japanu.

Važio je za prestižnog psa koga su imali samo ljudi iz visog društva. Danas situacija je dosta drugačija i u društvu ovog simpatičnog psa uživaju pretežno porodice sa malom decom kojima je potreban razigran i društven pas.

Telo japanskog čina prekriveno je ravnom i dugom dlakom koja je veoma mekana i svilena. Na licu njihova dlaka je nešto drugačije strukture nego po ostatku tela. Dlaka je veoma bogata, a na ušima, butini, repu i potiljku obrazuje zastavice. Po pravili su bele boje sa crvenim ili crnim oznakama koje bi trebalo da budu simetrično raspodeljenje po celom telu.

Za temperament japanskog čina kažu da je veoma sličan temperamentu mačaka. Oni su veoma inteligentni, nežni, oprezni i umiljati. Izuzetno su privrženi vlasniku i celoj porodici. Odani su, osećajni i izuzetno tihi. Odlično se slažu sa decom ali ne bi trebalo da dozvolite da ih deca tuku ili na bilo koji drugi način maltretiraju psa, jer to se može negativno odraziti na njegov karakter. Veoma su druželjubivi i sjajno će se slagati sa drugim životinjama posebno psima.

Prilično su osetljivi i nikako im ne prija toplo vreme, i iz tog razloga preporuka je da žive u kući ili stanu sa vlasnikom. Nalik su na mačke pa će sami lizati svoje šape i čistiti se. Aktivnu su, a njihove potrebe za fizičkom aktivnosti možete zadovoljiti dužom šetnjom na povodcu. Lice im je potrebno brisati krpom ili vlažnom maramicom svakodnevno jer stalno krmeljaju. Kako se ne linjaju potrebno im je samo povremeno četkanje.
Zbog problematičnog zdravlja ne preporučuje se da samostalno parite vašeg japanskog čina. Kada dostigne polnu zrelost najbolje je da psa najpre odvedete kod veterinara na pregled, a potom nakon što se uverite da je potpuno zdrav možete započeti sa tražnjem odgovarajućeg partnera. Jako je bitno da u potpunosti budete sigurni da su ove jedinke 100% zdrave jer u 80% slučajeva ova rasa oboleva od genetskih bolesti.

Zbog svog temperamenta japanski čin će biti malo nezgodniji za dresiranje. Iako su veoma inteligenti i brzo uče, vole da se igraju i „zveraju“ oko pa ćete imati problema da im držite pažnju i da budu fokusirani na zadatke i naredbe koje im dajete. Zato je najbolje da psa dresirate u miru i tišini kako bi bio maksimalno fokusaran. Nikako ga nemojte tući ili na bilo koji drugi način kažnjavati ako vas ne posluša.

Lako se socijalizuju i savršeno se slažu sa drugim životinjama.


Poreklo:

Ovo je veoma stara rasa pasa za koju tvrde da postoji još od 8 –og veka pre nove ere.

Na osnovu starih prikaza može se tvrditi da su preci čina tokom 732. stigli na japanski dvor kao poklon korejanskog vladara (pod dinastijom Silla, 337-935.). Očigledno je u sledećih 100 godina veći broj ovih pasa pristigao u Japan.

Po savremenom predanju primerci ove rase su vraćeni u Kinu (pod dinastijom Tung 618-910.) i Severnu Koreju (dinastija Po H ai 698-926.). Za vreme Šoguna Tokagave (1680-1709.) ova rasa je proglašena za malog dvorskog psa u dvorcu Edo. Godine 1613. engleski kapetan Searles odneo je jednog čina u Englesu, a 1853. Američki komandant Perry uveo je takve pse u SAD.

Od 1868. čin je preovlađujući pas u krilu dama visokog društva.

Danas je to rasprostranjen kućni pas.

Zanimljivosti:
– Japanski čin je bio izuzetno skup i nije svako mogao da priušti ovu rasu.
– Postoji i teorija da potiče od psa sličnog pekinezeru kojeg su zen budisti doneli u Japan
– Ne razlikuje se od pekinezera sem što ima duže noge i svetlijih je boja
– Više od 1000 godina je miljenik japanskih careva po čijim su nalozima ovog psića podanici obožavali kao boga
– Tek nakon što je kraljica Viktorija dobila dva primerka na dar 1853. godine, počeli su se pojavljivati na izložbama u Engleskoj a nakon toga i u Americi
– Poput ostalih rasa sa pljosnatim glavama, može imati poteškoće sa disanjem na velikim vrućinama

Prosečna težina: 7-9 kg
Prosečna visina: 18-28 cm
Prosečna životna dob: 9 godina

Potreba za količinom kretanja: 2
Potreba za hranom: 1
Potrebna nega: 2
Potreba za količinom prostora: 1
* ocene od 1 do 4

Leave a Reply

Home
Shop
Favourites
Search