Skip to main content

Francuski buldog (Bouledogue francais)
Br. Standarda: 101

OPIS:
Francuski bulldog je mali pas kratkog repa, mišičavog tela prekrivenog kratkom i glatkom dlakom.

Prepoznatljiv je po četvrtastoj glavi, velikim zaobljenim ‘šišmišovim’ ušima koje stoje uspravno, spljoštenoj njušci i okruglim očima tamne boje.

Aktivan, inteligentan i privržen, ponekad previše, što ga može učiniti ljubomornim, francuski buldog, blag sa decom, hrabar je i trdoglav.

Istovremeno kućni pas i pas čuvar, dobro prilagođava životu u stanu.
Poseduje izuzetno dobar karakter i veoma je osećajan pas. Uvek je radostan i razigran, prepun ljubavi prema svima u svom okruženju. Vezuju se uglavnom za onu osobu koja im posvećuje najviše pažnje i se brine o njima.


Dlaka je kod francuskog buldoga izrazito kratka i sjajna. Može se javiti u više boja, ali uglavnom su tigraste boje koja se može javiti sa belim mrljama na glavi ili grudima. Oni mogu biti i sasvim beli ili sa prugastim mrljama crne boje. Retko mogu biti i crni ili bež boje. Bitno je istaći da pruge nikako ne smeju biti upečatljive ili previše naglašene.

Buldog ima veoma čudljivu narav i ume da bude jako nezgodan. Iako su veoma osećajni i odlično se slažu sa ljudima, malom decom, drugim psima i životinjama oni umeju da pokažu netrpeljivost i agresivnost. Mužijaci znaju da pokažu agresivnost prema drugim mužijacima, dok oba pola mogu biti agresivna ako ih pravilno ne dresirate i dozvolite im da rade po kući šta hoće. Umeju da budu izuzetno svojeglavi i ćesto će želeti da se bune i urade da sve bude po njihovom.

Ne linjaju se pa su idealni kućni ljubimci.
Loše podnose vrućinu i sunce pa se trudite da u letnjim peridoima tokom velikih vrućina budu u kući.

Vole zabavu i igru, ali nisu pretarano aktivni. Možete ih izvesti u kraću šetnju ili pustiti da se igraju u dvorištu. Umeju dosta da balave i potrebno im je svakodnevno čistiti nabore na licu. Kako imaju jako kratku dlaku i slabo se linjaju dovoljno je četkanje jednom do dva puta nedeljno

Zbog izuzetno male njuške oni veoma otežano dišu. Zbog toga oni uvek kada spavaju hrču, često i ropću pa umeju da budu prave napasti. Leti usled velikih vrućina zbog otežanog disanja oni će ispuštati glasne zvuke i dok su budni pa ovi psi nisu preporučljivi za ljude koji ne mogu da posnesu buku.

Poreklo:

Čak iako je manji i laganiji, francuski buldog podseća na engleskog. Kao i sve doge, francuski buldog potiče od molosa iz Epirije i Rimskog carstva. On je u srodstsvu sa pradedovima engleskog buldoga, sa dogolikim psima srednjeg veka i sa velikim i malim dogama Francuske. Francuski buldog, kakav je danas, rezultat je različitih ukrštanja koja su pasionirani odgajivači u regionu Pariza, preduzimali od 1880.

Prema najverovatnijoj pretpostavci, francuskog buldoga su doneli tokom 19. veka u Francusku engleski tekstilni radnici- proizvođači čipke. Oni su posebno voleli patuljaste primerke engleskog buldoga jer su im grejali krila dok su radili. Kada se industrija čipke preselila u Francusku, majstori su sa sobom poveli i ljubimce. Budlozi su se tamo verovatno ukrštali sa terijerima, sa raznim lovcima na pacove i bez sumnje sa drugim malim dogama sa severa zemlje i iz Belgije.

Proizvod ovog ukrštanja je da je postao cenjen kao lovac na pacove, kod mnogih trgovaca, prodavača vina i mesara, koji su započeli da razvijaju rasu, i da joj daju njen sadašnji izgled.

Zanimljivosti:
– Oni možda ne laju mnogo, ali zato vole da ispuštaju zvukove u kombinaciji zevanja, zavijanja i grgoljenja, pa može da vam se učini kao da imaju svoj jezik. Zbog toga nemojte da se iznenadite ako i zapevaju sa vama u automobilu.
– Neodoljivi francuski šarmeri zauzeli su deveto mesto na listi najpopularnijih pasa u Americi, a u Srbiji su na trećem mestu po popularnosti.
– Zahvaljujući “zbijenoj” građi i velikoj glavi, francuski buldog jednostavno ne može da pliva. Zato, ako ste u blizini vode držite ih na oku.
– “Francuzi” su vrlo popularni i u Holivudu. Imaju ih poznate ličnosti kao što su Hilari Daf, Lejdi Gaga, Zek Braf… Čak i Leonardo Dikaprio ima jednog kojeg je nazvao Đango, dok je Hju Džekman svog nazvao Dali.
– Zbog disproporcije tela i glave, “francuzi” imaju problem da se razmnožavaju prirodnim putem. Mužjaci uglavnom ne uspevaju da dopru do polnih organa ženke, a kada i uspeju brzo se umore. Ženke se zato uglavnom oplode veštačkim putem, pa samim tim i cena štenaca raste. Takođe, zbog disproporcije tela uglavnom se porađaju carskim rezom.
– Neretko dolazi do komplikacija s očnim kapcima, tzv. ‘cherry eye’.

Prosečna težina: 11-13 kg
Prosečna visina: 28-30 cm
Prosečna životna dob: 9-11 godina

Potreba za količinom kretanja: 2
Potreba za hranom: 2
Potrebna nega: 1
Potreba za količinom prostora: 2
* ocene od 1 do 4

Leave a Reply

Home
Shop
Favourites
Search