Skip to main content

Čivava (Chihuahua)
Br. Standarda: 218

OPIS:
Čivave su najmanji psi na svetu ali u ovom sićušnom telu krije veliki karakter i vatreni temperament. Hitar, živahan, stalno na oprezu i veoma hrabar pas sa jedne strane, ali i privržen, inteligentan i prilično posesivan. Ostvaruju čvrstu vezu sa vlasnikom, a stručnjaci ih svrstavaju među 10 najboljih pasa čuvara.

Ovi psi potpuno su spremni i sposobni da učestvuju u sportskim takmičenjima za pse, kao što je agiliti ili vežbe poslušnosti.

Čivave su smeli i samouvereni psi, često ih porede sa terijerima. Po prirodi su oprezni i sumnjičavi prema strancima, pa su odlični čuvari domaćinstva. Najčešće se vezuju samo za jednu osobu i treba im dosta vremena da prihvate nove ljude u svom okruženju. Potrebna im je rana socijalizacija da kasnije ne bi ispoljile negativno ponašanje. Što više ljudi, pasa, prizora, zvukova i iskustava to će pas kasnije biti stabilniji.

Ne preporučuju se porodici sa decom mlađom od 8 godina, jer loše podnose grublje dečije igre i nisu strpljive. Ne slažu se najbolje sa drugim rasama, mada uživaju u društvu drugih čivava.

Postoje dva varijeteta – kratkodlaki i dugodlaki. Standard dugodlake čivave identičan je onom za kratkodlaku, sa izuzetkom dlake, koja je duža, finija i svilastija. Sve boje dlake u svim mogućim nijansama i kombinacijama se prihvataju. Melirana dlaka se ne prihvata. Nega dlake kod kratkodlakih primeraka je minimalna, a kod dugodlakih neophodno je četkanje 2-3 puta nedeljno.

Čivave su iznenađujuće energične, vole da trče po dvorištu i da se igraju. Svakodnevna fizička aktivnost, vežbe i obuka se podrazumevaju. Uživaju u dugim šetnjama i trčanju, ali ne znaju kad je dosta pa je na vlasniku da odredi trajanje igre, naročito u vrelim danima. Koliko god da uživaju napolju, čivave su psi za stan. Dresura i osnove poslušnosti se preporučuju, a najvažnije je da vlasnik psa ne posmatra i ne tretira kao igračku. I najmanji pas na svetu mora da nauči pravila „čopora“ jer u suprotnom može postati razmažen, neposlušan, pa čak i agresivan. Čivavu treba dresirati isključivo pozitivnim tehnikama uz pomoć hrane, pohvale i igre i videćete da će ubrzo naučiti sve što želite.

Poreklo:
Poreklo mnogih rasa do dan danas nije jasno utvrđeno, a tako je i sa Čivavama o kojima se pominju dve teorije.

Po prvoj teoriji, ovaj pas vuče poreklo iz Centralne i Južne Amerike gde su nastali od lokalnih tečiči pasa (Techichi dogs), još u civilizaciji Tolteka. Kada su Asteci osvojili Tolteke, prisvojili su njihove pse za koje su verovali da imaju mistične isceliteljske moći, da mogu da vide budućnost i da duše preminulih ljudi vode u podzemni svet. Bilo je uobičajeno da tečiči psi budu žrtvovani i spaljivani sa pokojnikom, a neretko su korišćeni kao izvor hrane i krzna.

Druga teorija kaže da su male bezdlake pse iz Kine u Meksiko doveli španski trgovci i da su ukrštanjem sa lokalnim psima nastale Čivave. Bez obzira na to koja teorija je tačna, kratkodlaka čivava za koju mi danas znamo je otkrivena 1850. godine u meksičkoj državi Čivava po kojoj je rasa i dobila ime.
Dugodlaka sorta je najverovatnije nastala ukrštanjem sa Pekinezerima. Populranost rase raste 30-ih i 40-ih godina 20. veka, a i danas je jedan od najčešćih kućnih ljubimaca.

Zanimljivosti:
– Najmanji pas na svetu
– Vole da imaju mesto u stanu rezervisano samo za njih. Često prave „jazbinu“ u dnu kreveta ili se uvuku između jastuka, ćebadi ili garderobe tražeći mir i sigurnost kada žele da spavaju i odmaraju.
– Rasa je na izložbama počela da se prikazuje 1890. godine, a zvanično je priznata 1904. od strane Američkog kinološkog kluba.
– Pretpostavlja se da su ovi psi živeli u divljini i da su u to vreme narodi tolteške civilizacije njih pronalazili i pripitomljavali. Prizori pasa „Techichi“ koji su živeli u Tuli, koršćeni su kao arhitektonska dekoracija grada. Ove statue su vrlo slične čivavi koju poznajemo danas
– Treba paziti da ne isprovocira druge životinje jer se neustrašivo suprostavlja

Prosečna težina: 1.5 – 3kg
Prosečna visina: 15 -23 cm
Prosečna životna dob: 15 do 18 godina (ponekad i do 20 godina)

Potreba za količinom kretanja: 1
Potreba za hranom: 1
Potrebna nega: 1
Potreba za količinom prostora: 1
* ocene od 1 do 4

Leave a Reply

Home
Shop
Favourites
Search