Skip to main content

Bostonski terijer (Boston terrier)
Br. Standarda: 140

OPIS:

Prijatan i živahan pas. Vrlo je prilagodljiv, zabavan i odan, idealan je za porodicu.

Ova rasa ima odlične urođene sposobnosti i visok stepen inteligencije, što Boston terijera čini izvanrednim psom za pratnju.

Fizičke karakteristike Iako je po veličini mali, ovaj pas je jako snažan i mišićav i ima takozvani kockasti izgled. Dužina nogu mora biti u proporciji sa dužinom trupa da bi se dobio oblik kvadrata. Bostonski terijer uvek mora biti skladne i kompaktne građe, odnosno nikada ne sme delovati ni mršavo niti previše grubo.

Krzno ovog psa je uglavnom crvenkasto-smeđe tigraste boje sa belim šarama, a može biti i indigo ili crne boje sa takođe belim šarama. Zbog ovih šara često deluje kao da ovi psi nose smoking, pa ih mnogi nazivaju I ,,američki džentlmeni”. Bostonski terijeri nikada nisu jednobojni. Dlaka bostonskog terijera je kratka, sjajna i tanka i gotovo uopšte ne opada.

Bostonski terijer je izuzetno vezan za svog gospodara, jako je strpljiv i umiljat. Smatra se da ta umiljatost i uravnoteženi karakter potiču od toga što je ukršten sa francuskim buldogom, na koga dosta liči.

Oni su odličan izbor za kućnog ljubimca za sve uzraste i za sve uslove života- kako za porodice sa malom decom, tako i za starije ljude i za samce.

Sa malom decom je izuzetno nežan i voli da se igra sa njima, dok je prema odraslima izuzetno pažljiv i voli da se mazi. Ovi psi lako uče nove komande i nove trikove i jako su osetljivi na glas svog gospodara. Njima je potreban čvrst i odlučan vlasnik, koji će ih dresirati na pravi način.

Bostonski terijer je pas koji ume da pokaže kada je srećan, kada je tužan, ali i kada je uvređen. Sve to je dokaz da ovaj pas zahteva dosta ljubavi, igre i pažnje, ali kada ih dobije, vratiće vam duplo više.

Održavanje i nega Bostonski terijer ne zahteva neku posebnu pažnju i negu. Kada je u zatvorenom prostoru, ovaj pas je prilično neaktivan i zato je pogodan za život u stanu. Možete ga voditi u šetnje, jer voli da se igra u dvorištu, ali ipak najviše voli zatvoreni prostor. Potrebno ga je samo povremeno četkati jer se gotovo uopšte ne linja. Kupajte ih samo kada je to nephodno i koristite preparate za takozvano ,,suvo kupanje”.

Pošto imaju veoma krupne oči, redovno im čistite lice i proveravajte da li su im oči možda crvene ili iritirane nečim. Takođe, važno je da im čistite zube 2-3 puta nedeljno da se bakterije ne bi nakupljale u ustima, a poželjno je i da im perete zube svakoga dana da ne bi došlo do lošeg zadaha i oboljenja desni.

Neophodno je i uši svog psa da čistite jednom nedeljno, da bi se uklonili crvenilo i loš miris, koji su obično posledica neke infekcije.

Poreklo:

Nastao oko 1870. godine ukrštanjem između buldoga i bulterijera, bostonski terijer je najpre dobio ime Bostonski bulterijer.

U Bostonu je u to vreme bio cilj da se od ove dve već poznate rase borbenih pasa stvori novi tip borbenog psa – bostonski terijer. Smatra se da je ova hibridna rasa bila bolja i borbenija od osnovnih rasa. Dakle, nova rasa – bostonski terijer – stvorena je isključivo za korišćenje u borbama pasa.


Zanimljivosti:

– Ovaj pas okrugle glave, veoma u modi 1920. bio je prvobitno namenjen borbama pasa, koje su se tradicionalno održavale u nekim američkim gradovima.
– Oni najviše vole da provode vreme u stanu, pa im nije potrebno veliko dvorište.
– U nekim slučajevima, bostonski terijer može pokazati i malo žustriju narav, a to je osobina koju je ova rasa nasledila od svojih predaka terijera. Kao i većinu drugih pasa, i bostonskog terijera treba dresirati i socijalizovati još od malena. Bitno je da dok su mladi ostvare što više kontakata sa različitim ljudima, mestima i zvucima. Na taj način štene će moći da izraste u poslušnog psa i odanog čovekovog prijatelja.

Prosečna težina: 4.5 –11 kg
Prosečna visina: 38-43 cm
Prosečna životna dob: 13-15 godina

Potreba za količinom kretanja: 2
Potreba za hranom: 2
Potrebna nega: 1
Potreba za količinom prostora: 3
* ocene od 1 do 4

Leave a Reply

Home
Shop
Favourites
Search