Skip to main content

Bolonjezer (Bolognese)
Br. Standarda: 196

OPIS:
Bišon je potomak Barbeta ili Španijela, ukrštenog sa standardnom pudlicom. Kasnijim ukrštanjem Bišona nastale su četiri zasebne rase: Bolonjezeri, Maltezeri, Havanezeri i Bišon Tenerife od koga je i nastao današnji kovrdžavi bišon odnosno Bišon Frise.

Poznat je i pod nazivima Bolonjezer, Bolonjski bišon, Botoli, Botolo i Bolo.

Ljubak i prijatan za suživot, ozbiljan, inteligentan, privržen i mirniji od ostalih bišona.
Uživaju biti u društvu ljudi i jako su vezani za svoje vlasnike, a sa drugim psima se jako dobro slažu.
Iako su generalno tihi, izuzetno su zaštitnički nastrojeni i upozoriće svoje vlasnike u slučaju opasnosti. Ne zahtevaju previše šetnje, ukoliko imaju aktivnost u kući. U većini slučajeva im je dovoljno između 30 i 45 minuta šetnje dnevno.

Imaju dugu dlaku koja se gotovo ne linja, te su jako pogodni za ljude sa alergijama. Njihova dlaka zahteva često isčešljavanje. Imaju dug životni vek, i prilično su zdrava rasa.

Glava ima ravnu lobanju, prav prednji deo, i izraženi stop. Na njušci je veliki crni nos. Oči, takođe crne, su širom otvorene, a uši, duge i dlakave, padaju uz glavu. Bolonjski bišon ima širok grudni koš, prava leđa, blago zaobljena krsta i široke sapi, sasvim malo zakošene. Rep, prekriven veoma dugom dlakom u vidu pahuljica, uvija se na leđima. Dlaka na telu je duga, takođe u vidu pahuljica, i ne prijanja strogo uz telo. Mora biti besprekorno bele boje.

Bolonjski psi su drevna rasa, plemenitog porekla čiji koreni su vezani za italijansku aristokratiju. Samo ime psa izvedeno je od naziva grada u severnoj Italiji odakle je potekao, odnosno Bolonje. Kako je u vreme renesanse postojao običaj među aristokratijom da poklanjaju štence drugom plemstvu ova rasa se raširila po Evropi i postala izuzetno popularna u Španiji i Belgiji. Danas nisu rasprostranjeni kao nekada i smatraju se retkom rasom.

Zanimljivosti:

• Poznat već u 12. veku, bolonjski bišon je bio veoma popularan u Italiji u doba renesanse, ali se čini da mu je poreklo malteško, a da je došao preko Kanarskih ostrva.
• Vremenom je su postali toliko retki da su sredinom 20. veka skoro izumrli, međutim, nekoliko evropskih odgajivača je promovisalo bolonjezere i oni su ponovo aktuelizovani tokom 1990-ih i ranih 2000-ih.
• Nekada je dlaka bila bela i crna, ali danas crna nije dozvoljena
• Mnogo istorijskih i popularnih ličnosti su imali upravo bolonjezere za ljubimce, a među njima su i Madam Pompadur, Katarina Velika, Marija Terezija i Merlin Monro.
• Ovu rasu na umetničkim delima zabeležili su slikari Francisko Goja, Ticijan Večeli i Antoan Vato.

Prosečna težina: 2.5 – 4 kg
Prosečna visina: 25 -30cm
Prosečna životna dob: 12 do 15 godina

Potreba za količinom kretanja: 2
Potreba za hranom: 1
Potrebna nega: 4
Potreba za količinom prostora: 1
* ocene od 1 do 4

5 Comments

Leave a Reply

Home
Shop
Favourites
Search