Skip to main content

Belgijski grifon (Griffon belge)
Br. Standarda: 81

OPIS:
Belgijski grifon (Griffon belge, Belgian Griffon, Petit Brabancon) je živahna i po prirodi poprilično radoznala rasa pasa.

Veseo, energičan i prijatan porodični pas. Veoma je privržen vlasniku, ne laje mnogo, a prema strancima zna biti nepoverljiv. Druželjubiv je i obično se dobro slaže sa drugim ljubimcima.
Dobrodušan je i moguće ga je bez većih poteškoća odgojiti. Inteligentan je i uvek spreman da zadovolji vlasnike.
Ovo je patuljast pas, kratkog tela. Glava mu je velika i okrugla sa izbočenim čelom i krupnim očima. Dlaka je srednje dužine, naročito gusta na licu i može biti crna, crna sa obeležjima paleži, ugljeno tamno riđa.

Mogu se držati i u najmanjem stanu, ali imaju mnogo energije pa im treba redovna vežba da bi ostali u formi. Dlaka zahteva češljanje dva ili tri puta nedeljno, i oblikovanje trimerom par puta godišnje.

Postoje tri varijeteta ove rase: Belgijski grifon (koji ima dužu dlaku te čuperke i šiške na licu), Briselski grifon (koji ima nešto dužu dlaku u odnosu na belgijskog grifona te drukčije je boje) te mali Brabanson (koji ima glatku i kratku dlaku). U Europi, a sve prema FCI standardima, priznata su sva tri varijeteta zasebno, dok je u Americi priznat samo Brussel griffon od strane AKC-a (American Kennel Club).

Od bolesti koje se češće pojavljuju kod ove pasmine pasa mogli bi se izdvojiti različiti problemi s očima, problemi prilikom poroda (često se koristi carski rez) I respiratorni poremećaji.

Mnogi uzgajivači ukazuju na nužnost kvalitetnog odgoja i količine kako mentalne tako i fizičke vežbe. U suprotnom, skloni su i različitim poremećajima ponašanja, koja uključuju nekontrolirano lajanje, agresivnost, uništavanje namještaja … zapravo ništa neuobičajeno kada ih zapostavite 

Poznat je po živosti, radoznaloj prirodi, i čestom veoma interesantnom i zabavnom izrazu lica. Jako dobro se slaže sa starijom decom, ukoliko je sa njima od ranih dana i ako oni uzimaju učešća u njegovom odgajanju. Iako je on izvrstan osmatrač, zbog njegove prilične rezervisanosti prema strancima, on nije idalan čuvar.

Poreklo:
Prvobitno su uzgajani za ne baš romantičnu ulogu pacolovca, ali danas uglavnom važe za „toj“ pse, odnosno pse za pratnju, koji su veoma trpeljivi prema deci i drugim psima.

Prvi put, ova je pasmina predstavljena na izložbi u Brusselu 1880. godine. Međutim, slična vrsta pasa se pojavljuje još u delima flamanskog slikara Van Eycka.

Ovaj mali pas velikog srca poznat je po svojoj hrabrosti i dobroćudnosti. U rodnoj Belgiji razlikuju belgijskog i briselskog grifona i malog brabansona, ali za ostatak sveta reč je o istoj rasi koja se pojavljuje u tri varijeteta. Međusobno se razlikuju po boji i dužini dlake.

Zanimljivosti:
– Tokom svetskih ratova gotovo da je istrebljen, a preživeo je samo zahvaljujući upornosti i posvećenosti pojedinih odgajivača. Nikada se nije izborio za veliku popularnost u svetu, ali ipak je privukao pažnju široke javnosti posle pojavljivanja u filmu „Dobro da bolje ne može biti“ sa namćorastim Džekom Nikolsonom.
– Belgijski Grifon je nasljednik pasa lovaca na pacove prikazanih na umetničkim delima koja datiraju još od 1400-tih.
– Grifon je bio veoma popularan u Belgiji u 19. veku, a voleli su ga podjednako i radnici i pripadnici buržoazije.

Prosečna težina: 2.5 –5.5 kg
Prosečna visina: 18-20 cm
Prosečna životna dob: 12 do 15 godina

Potreba za količinom kretanja: 1
Potreba za hranom: 1
Potrebna nega: 1
Potreba za količinom prostora: 3
* ocene od 1 do 4

6 Comments

Leave a Reply

Home
Shop
Favourites
Search