Skip to main content

Kupanje je jedna od manje omiljenih radnji za svakog psa. Ali je neophodna za njihovo zdravlje i negu. Bilo da se odlučite za kupanje kod kuće ili u salonu, što ranije ih naviknete, biće manje nervoze i istrčavanja iz kade.

Evo par saveta:
1. Nemojte ih previše često kupati
Kupanjem se skida prirodna masnoća kože pa ona postaje suva, što dovodi do perutanja, a smanjuje se i njena zaštitna uloga. Skidanjem ovog zaštitnog sloja, stvaraju se povoljni uslovi za nesmetan prodor mikroorganizama u kožu i posledično za nastanak infekcija.
Neki savetuju kupanje samo nekoliko puta godišnje, dok drugi kažu dva-tri puta mesečno. Ja sam bliže drugom mišljenju – u zavisnosti od vremenskih uslova, prljanja ili ne, trudim se da kupanje svedem na ne više od jednom do dva puta mesečno. Za kućne pse je ovo dovoljno da obezbedite neophodnu higijenu.

2. Naviknite psa na kupanje dok je mlad
Koju god rasu psa da imate dobro je početi s kupanjem još dok su mladi kako bi se navikli na tu aktivnost. Ne postoji tačno određena starosna granica za prvo kupanje šteneta, obično je to uzrast oko 2,5 meseca, međutim ukoliko nije izrazito prljavo ili nema specifičan miris, kupanje se može odložiti za kasnije. Kada je u pitanju prvo kupanje šteneta, budite izuzetno pažljivi kako se pas ne bi uplašio. Jedno negativno iskustvo sa vodom i pas nikada neće voleti da se kupa. Stoga, krenite polako, budite pozitivni i ne zaboravite da nagradite psa za „saradnju tokom ove aktivnosti“.

3. Pre kupanja psa dobro iščetkajte
Bilo da pas ima kratku ili dugu dlaku pre kupanja dobro ih je temeljno iščetkati kako bi odstranili sve veće prljavštine iz dlake. Osim toga kod pasa sa dugom ili kovrdžavom dlakom, četkanjem pre kupanja razmrsiće se dlaka i otkloniće se svi čvorići pa će kupanje biti mnogo lakše, a i sva nečistoća biće bolje odstarnjena.

4. Pripremite sve rekvizite pre nego što počnete da kupate psa
Pre nego što psa ubacite u kadu ili pod tuš, pripremite sve što Vam je potrebno. Pustite mlaz mlake vode, ukoliko imate stavite gumenu podlogu kako se pas ne bi klizao, pripremite šampon za kupanje, četku, peškire… Ne ostavljajte psa samog u kadi pošto ste zaboravili nešto, jer se može desiti da se uznemiri ili da istrči iz kade.

5. Kupanje
Nakvasite psa toplom vodom, krenite od od zadnjeg dela prema glavi pazeći da mu voda ne uđe u uši. Nanesite šampon. Vrsta šampona jako je važna i svakako imajte na umu da se psi ne smeju kupati šamponima za ljude, jer psi i ljudi imaju različite nivoe pH kože. Šampon se nanosi prvo na leđa, zatim na stomak, noge i rep pa tek na kraju na glavu. Vodite računa da im šampon ne uđe u oči i uši. Psa je potrebno dva puta našamponirati i svaki put dobro isprati, jer ostaci sapunice mogu izazvati nadraženost kože i svrab.
Ja praktikujem da pričam sa mojom Milom tokom kupanja, govorim joj “bravo” ako se lepo ponaša i masiram je tokom kupanja onako kako znam da to voli i u drugim prilikama. Ako primenite i vi slične metode, pas će polako shvatiti da je kupanje jedna od uobičajenih radnji koje ćete raditi zajedno i prihvatiće je.

6. Dobro obrišite i osušite dlaku
Nakon ispiranja obrišite preostalu vodu suvim peškirima. Vlažnu dlaku možete osušiti i fenom na niskoj temperaturi. Tokom i nakon feniranja ide češljanje kako bi dlaka dobila sjaj, a zatim psa ostavite u toploj prostoriji neko vreme. Neka prođe bar dva sata od kupanja do prve šetnje kako se vaš ljubimac ne bi prehladio, naročito u zimskom periodu.

Kada završite sa ulepšavanja, oooobavezno nagradite psa najomiljenijim slatkišem ili igrom i aktivnošću koju ređe izvodite a znate da u njoj uživa.
A dok sve to radite, možete se ogrnuti i u našu Pandicu – peškir i bade mantil u jednom 🙂

Više o proizvodu možete videti ovde.

Leave a Reply

Home
Shop
Favourites
Search