Skip to main content

Ako želite da razumete psihologiju pasa, prvi korak je da usvojite ovaj redosled: Životinja – rasa – vrsta – ime. Hajde da razjasnimo šta ovo tačno znači.

Kada kažemo životinja, pomislimo na prirodu, divljinu i slobodu. Životinje žive u sadašnjosti, oni su instinktivna bića, njihove osnovne potrebe su sklonište, hrana, voda i produžetak vrste. Kada razmišljate o svom psu, razmišljajte o njemu na ovaj način jer njihov najveći motivacioni faktor je upravo zadovoljenje ovih osnovnih potreba.

Zatim dolazimo do vrste. Psi potiču od vuka koji je orijentisan na čopor, komunikaciju i doživljaj sveta putem čula i razumevanje svoje uloge u čoporu. Mogu biti zaštitnici, lovci ili tragači. Ovo je određeno vrstom, i od toga zavisi čemu vaš pas teži. Da li mu vi dajete odgovarajuću ulogu?

Rasa je treća po redu i spada u ljudsku tvorevinu. Rasa je karakteristika koju smo genetski izmenili ili naglasili.

Na poslednjem mestu se nalazi ime. Psu je potpuno nebitno kako ga zovete. Najčešća greška ljudi je da misle da će Rambo biti agresivan ili da će Maza biti umiljata. Ličnost kod pasa ne postoji kao kategorija 🙂

Zato probajte da usvojite redosled i raspoznate ove 4 odrednice jer su od suštinskog značaja za ponašanje i zadovoljstvo vašeg najboljeg prijatelja.

One Comment

Leave a Reply

Home
Shop
Favourites
Search