Skip to main content


1. Dovedite psa u formu
Nemojte očekivati da čim dobijete psa trčite kilometre. Na početku istrčavajte manje distance da biste ga obučili za nekoliko sitnica bitnih kod treninga. Pokažite mu da je aktivan učesnik u trčanju ali nikako tako što ćete ga izbacivati iz zone konfora vučom ili ritmom koji ne može da prati. Ubrzo će razviti svoj načina da sarađuje sa vama i izgradiće svoj prostor u ovoj zajedničkoj obostrano zanimljivoj aktivnosti.

2. Ograničite njuškanje
Psi instinktivno njuškaju duž šetnje i obeležavaju prostor kako bi znali put kući. Ipak, kada idete na trčanje, primarna aktivnost treba da je – trčanje!
Da biste to postigli, olakšajte psu time što ćete ga na početku rute pustiti par minuta da njuška i obavi sve ove potrebe jer to neće moći tokom trčanja. Na taj način ćete mu dati prostora da ispuni svoju potrebu i mirnije se upusti u trening.

3. Vežbajte pozitivnost
Odavno se ne koristi dominantan trening pasa kroz praksu kontrole negativnim ohrabrenjem jer on čini da psi deluju iz straha, a ne komfora. Možete postići sve i na drugi način, – željeni tempo, početak, zaustavljanje, komande – primenjujući pozitivan podstrek i strpljenje.
Uvek ponesite njihove slatkiše da nagradite dobro ponašanje. Ako shvatite da pas vuče previše, jednostavno prestanite da se krećete. Prilikom odvraćanja, postepeno će vaš pas naučiti da se ponaša, tako da tokom celog procesa postane i srećan i udoban.

4. Koristite povodac i am
Pas u trčanju je, pogotovo u početku, vrlo nepredvidljiv i može se desiti da vas dovede i u opasne situacije ukoliko ih ne kontrolišete na adekvatan način. Najbolje je da povodac držite u ruci ili da koristite specijalne povodce za trčanje oko struka (pogledajte ovde), sa tim da blago pridržavate i povodac tokom trčanja.
Takođe, ogrlica može biti vrlo nezgodna a može i dovesti do povrede psa ukoliko jače povlači povodac, stoga je am mnogo bolji izbor, bez obzira da li se radi o manjem ili većem psu.

5. Kratak povodac
Najprirodnije trčanje ćete ostvariti ako je pas uz vas i trči vašom brzinom. Uz malo treninga, svaki pas se da naučiti ovome – da prati ritam kretanja bez lutanja i povlačenja. Flexi povodac nije praktičan i biće vam mnogo lakše da se od početka ne naučite trčanju na sve strane.

6. Upoznajte svoju rasu
Saznajte sve o vašoj rasi jer priča o nekom drugom može biti potpuno drugačija od one koja se odnosi na vašeg psa!
Psi se recimo pregrevaju različito u zavisnosti od rase. Oni sa spljoštenom njuškom poput mopsa i buldoga, zuzetno teško dišu pri umoru i teže se hlade. Takođe veći psi konstitucije poput dobermana, nemačkog ovčara, boksera mogu doživeti potencijalno fatalno stanje, pod nazivom “Dog Bloat”. Ovo se dešava kada pas vežba brzo nakon jela i pića te im se stomak bukvalno okrene. Pas može umreti za nekoliko minuta. Da bi ovo sprečili, hodajte nakon obroka, da hrana ili piće imaju mogućnost da se smeste na svoje mesto a vežbu ostavite uz prazan želudac.

7. Pregledajte psa
Predupredite nepotrebne posete veterinaru i skupa lečenja kratkim pregledom psa nakon svakog trčanja – da li je slučajno pokupio krpelja, stao u staklo ili popino prase, da nema nešto u ustima ili nosu, itd. Ako je teren po kojem trčite previše grub, stavite čizme na šape vašeg psa.


8. Otpad
Trčanje stotine metara sa kesicom u ruci i nije zanimljivo. S obzirom da će vaš pas često obaviti nuždu tokom treninga, planirajte ovu aktivnost obavljati na mestu gde imate dostupne kante za smeće.

9. Vremenske prilike i osveženje
Nije isto da li trčite zimi ili leti. Koliko sneg, led i previše niske temperature, tako ni previše visoke nisu uslovi u kojima treba da se bavite fizičkim aktivnostima. Leti kada su temperature visoke, trčanje ostavite za rano jutro ili kasnije uveče a nikako po vrelom asfaltu i najvećem suncu. Takođe, ukoliko niste u prilici da ponesete vodu, obavezno nađite mesto da se negde osvežite u toku trčanja.
Kao i u svemu, jednostavno pratite ponašanje psa i sve će vam biti jasno – da je žedan ukoliko puno dahće i vuče jezik po podu na primer 😉 Njima prija trening koliko i vama, ali bez ekstremnih uslova!


10. Bez povodca
Ako ste u mogućnosti, trčite na mestima gde možete pustiti psa sa povodca. Budite obazrivi ukoliko ste blizu puta i tada ga ne puštajte osim ako ste u potpunosti ubeđeni da imate kontrolu nad situacijom (a iskreno i iz ličnog iskustva mislim da nikada ne možemo biti potpuno sigurni, pa samim tim nikada ovo neću preporučiti). Na mestima gde nema prometa, dozvolite mu da se slobodno kreće, istrčava, njuška..ali ga naučite osnovnim komandama “dođi”, “uz nogu”, “stani” i izgradite vasa mala pravila ponašanja.

Uživajte u trčanju 🙂

Leave a Reply

Home
Shop
Favourites
Search